21/12 Söker nya vägar när gränsen var stängd

Och nu verkar det som att de bägge liftarna får lov att ta till både båt och flyg för att komma till Algeriet

Upp tidigt och till bussen. Biljetten gällde tydligen bara till Nador och därifrån skulle vi byta till en annan buss för 1:-DM/person till Melilla. Som tur var hade vi 2DM i reserv. Bussen var inte fullt så trång som en del andra. Enormt vacker soluppgång (över Algeriet). I Nador visade det sig att bussen kostade 1:30/person så vi fick betala med en dollar. I Melilla blev vi avsläppta vid gränsen. Marockos tull hade oss till att plocka upp halva ryggsäckarna, vad de nu letade efter. Spanska tullen däremot gjorde inte ens en antydan till undersökning! Konstigt, det borde komma in mycket hasch den vägen. Till staden kom vi strax innan siestan – trodde vi tills vi kom på att klockorna gick marockansk tid. Staden halvt stängd. Iberias kontor stängt. Vi gick runt bland bankerna som faktiskt var öppna till kl 14 men ingen ville växla våra checkar. De sa att de var stängda eller hänvisade till andra banker. Till sist blev vi skitförbannade och då ändrade sig en kassörska. Över hela stan fullt med folk som frågade om vi ville växla. Och här och där gjorde araber upp jättetransaktioner med pengar. Superbuntar med sedlar i sina stora rockar. Vi gick och åt sandwichar innan vi la oss i en park tills en snut kom. När snuten sent omsider försvunnit ur synhåll kom flera arabiska pojkar och försökte prata med oss. Vi svarade inte annat än på svenska. Några försökte gissa vilket land vi kom ifrån, de gissade bl.a. på Turkiet, Jugoslavien, Italien och Portugal! Det regnade en skvätt och vi gick upp till resebyrån för att slippa månglarna. När de öppnade visade sig att Malaga inte hade några flyg till Alger. Vi bestämde oss för flyg Malaga-Palma de Mallorca – Alger, då skulle vi vara framme sent den 23:3, dvs kunna gå till ambassaden först den 27:e. Nu var frågan om det gick någon båt till Malaga ikväll. När vi kom till färjeterminalen var den stängd, men öppnade just som vi skulle vända. Och se, en båt i natt klockan 24. Biljettförsäljning från 22. Vi gick och handlade mat, skrev vykort, mm. Från klockan 20 stod vi i kö, turades om. Smått panikartade scener utspelades bland köarna, tydligen fara för slutsåld båt. Vi fick dock 3:e (av 4) klassbiljetter. Det visade sig vara gott om dem. Butacas (fåtöljer) turistas A som var omärkligt bättre än turistas B. Vi planerade att sova i sovsäck, kanske inomhus, eftersom det var så lite folk.

Oujda-(buss)-Nador-(buss)-Melilla-(båt)-på väg mot Malaga, 11,7 mil, Sover på båten
Resor: $2, Mat: $7, Sovplats: $0, Summa: $9

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *