24/12 Julafton utan julfirande

Och vi blir förtjusta i Alger

Julafton. Märktes inte alls. Skönt.

Sov länge på morron. Klockan hade stannat. Duschade i juste dusch för 3:- DA = $0,75. Funderade på att byta till billigare hotell men visade sig vara inkluderad frukost här så vi stannade. Höll på att smälla av när C-G kom upp med frukostbrickan även om det inte var mycket. Vi fick dock byta rum på morgonen till ett i all avseenden trevligare, de skulle reparera vårt gamla. Så gick vi då ut i Alger. Verkar trevlig – dvs i de delar vi rör oss. Framförallt är det en väldig skillnad på människorna mot Marocko. Man blir vänligt bemött när man frågar och ingen hoppar på en om man inte vill. Människorna ser rätt välmående ut. Priserna verkar höga (Sprit undantag – skyhöga: 300:- för en flaska). Vi bor rätt centralt. De flesta skyltar är bara på arabiska. Stan ligger vid en stor hamn och klättrar uppför rätt branta sluttningar.

Pampiga hus längs hamnen

”Centrum” är rätt europeiskt till byggnadsstilen. Så finns det en ”Kasbah” där gatorna i stort sett bara består av trappor. Det finns ett par varuhus med uruselt sortiment. Några livsmedelsbutiker med nästan ingenting, bagerier, fruktbutiker och en del chark-butiker. Och så finns det enormt mycket smårestauranger med lite kött eller kyckling och pommes frites eller ris samt cous-cous och grillspett. En rätt kostar lite över en dollar. Det blir nog där vi äter. Vi gick runt och frågade och letade efter ett turistkontor för att få en karta över stan men vi hittade till sist bara något som verkade vara ett kontor för turistministeriet eller nåt. Det är dessutom stängt. Vi lärde i alla fall känna stan lite. Vi var på posten där man kunder inga utomlands. Tillbaka till hotellet och vila – bra varmt. De flesta butiker stänger ett tag på dan. Jag gick ut och försökte få tag på nåt att äta – det blev till sist bara ett bröd. Så gick vi ut och C-G ringde hem. Vi strosade omkring en del. Köpte vykort och tidningar. Det finns en franskspråkig dagstidning  El Moudjahid – en veckotidning från samma redaktion – Algerie Actualité – och FLN:s organ, veckoliga Revolution Africaine. På tapeten nu är förstås kriget i Västsahara. Fransmännen har nyligen bombat POLISARIO och i förrgår frigavs här i Alger åtta franska fångar av POLISARIO. Vi bestämde oss för att äta på en restaurang som inte var den allra minsta och fick kyckling, pommes frites, bröd och ½ liter Fanta för $1,50/person. Tillräckligt för att bli mätt. Kvällen på hotellrummet.

Bara män på gatukaféerna och enda kvinnan skyler sig. Då en väldigt exotisk syn, idag inte ovanligt i Sverige.

Alger är en positiv överraskning, Skönt att kunna gå omkring på gatorna utan att väcka mycket uppseende.

Alger, Bor på hotell
Resor: $0, Mat: $4,50, Sovplats: $3,50, Summa: $8

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *