28/12 Går det att lifta i Sahara?

Och jag strosar runt i den första riktiga oasen

Käka bröd och dyra sardiner på vandrarhemmet. Bara lite kaffe – hittade inget att dricka. Gick en bit längs vägen och ställde oss. Klockan 10. Kallt som satan. Ångrade att jag slängt mina vantar i Alger! Det blev i alla fall varmare allteftersom. En del trafik, men de flesta skulle ”ingenstans”. Fyra stannade, tre skulle åt fel håll eller bara en liten bit, en ville ha betalt. Efter fyra timmar gav vi upp och gick in för att ev ta en buss. Den gick dock på kvällen och vi ville inte åka när det är mörkt. Så det fick bli vandrarhemmet en natt till. Vi tog in där efter att ha köpt 2 kg mandariner, fikon och choklad, rätt dyrt. C-G var snuvig och la sig att vila, jag gick ut och tittade på byn – oasen. Jag kunde överblicka den helt från en höjd där vattentornet stod. Öppnare än vanliga städer, låga hus, men väl avgränsade utåt.

Överblick över Djelfa

Dock inte helt torrt runt omkring. Gick ner genom smågatorna och tog en del kort.

Fordon väl anpassat efter vägens beläggning. Eller tvärtom. 🙂
Men det finns bilar också.
De här ungarna har aldrig åkt stjärtlapp i en pulkabacke av snö – men det går lika bra med ökensand! 🙂

Gick mot marknaden för att köpa dricka. Det fanns, men kostade 20:- DA = 20:- Skr för två stora läsk och en mineralvatten! På vandrarhemmet pratade vi med en annan föreståndare om oss och Sverige och så. Vi gick och handlade lite mat – en burk med kyckling och bönor men med bara bönor och ett paket ost – för 15:-DA. Fan, det är ju dyrare än Sverige. Gott att äta i alla fall, och nödvändig vätska. Senare på kvällen tog tre fransmän in här också. Igår glömde jag skriva om det häftiga museet här vid vandrarhemmet – dels en samling insekter, ödlor, fossiler, stenar, mm. Dels ett sorts historiskt museum om araber och Djelfa men även om revolutionen, med bl.a ett helt rum i traditionell stil. Mycket intressant.

 

Djelfa, Bor på vandrarhem
Resor: $0, Mat: $6, Sovplats: $1, Summa: $7

En kommentar

  1. Här kan det vara på sin plats med en rättelse. Jag trodde när jag skrev bildtexten att barnen i Djelfa aldrig fått chansen att åka stjärtlapp på snö. Men så säker ska man inte vara. När jag idag googlade på Djelfa så såg jag både bilder och video från i januari i år där de fått ganska ordentligt med snö! https://www.youtube.com/watch?v=uva5OBlMb3U

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *