30/12 Guidad tur i den säregna oasen Ghardaïa

Bevattningssystemet från 700-talet var imponerande

 • Ghardaïa i solnedgången
  Ghardaïa i solnedgången
 • På avstånd
  På avstånd
 • En av de fyra grann-oaserna på kullen i fjärran
  En av de fyra grann-oaserna på kullen i fjärran
 • Skuggande växtlighet kring husen
  Skuggande växtlighet kring husen

Vi åkte i fransmännens två småbilar till Sindicat d’Initiativ där vi fick tag på en gubbe som tog oss med runt men som guide var han inte mycket att ha, 80:- DA kostade han för hela dan. Först åkte vi en halvmil bortanför stan, där vi tittade på palmoasen. Sen tittade vi på början av oasens bevattningssystem. De hade (för 700 år sedan) dämt för en ”periodisk flod” ”Oued” och när regnet kommer leds vattnet under jorden bort till oasen. Där gick vi länge omkring och tittade på den stad som Ghardaïas invånare flyttar till på sommaren. De hade ett mycket sinnrikt system med massor av vattendelare för att fördela vattnet mellan trädgårdarna.

 • På väg upp från
  På väg upp från "sommar-oasen"
 • Här har vi varit nere i det underjordiska bevattningssystemet
  Här har vi varit nere i det underjordiska bevattningssystemet
 • Till höger syns öppningarna där vattnet rinner in till tomterna - olika stora beroende på behov
  Till höger syns öppningarna där vattnet rinner in till tomterna - olika stora beroende på behov
 • Så här grönt och lummigt kan det vara i öknen
  Så här grönt och lummigt kan det vara i öknen
 • Apelsiner och dadlar var bland de vanligare odlingarna
  Apelsiner och dadlar var bland de vanligare odlingarna
 • Nutida vattenhantering sköts av barn och laståsnor med tunga plastdunkar
  Nutida vattenhantering sköts av barn och laståsnor med tunga plastdunkar

Sen åkte vi in till Ghardaïa och gick omkring i den stan ett tag. Staden ligger nere i en ”dal” i stenöknen. Runt stan ligger flera andra städer på sluttningarna upp. De är mycket vackra, med typiska minareter som man inte ser någon annanstans. Folket här är ovanligt ortodoxt religiösa. Många kvinnor har bara ett öga obeslöjat, de flesta män har byxor med påse, det är svårt att få fotografera folk. Det är fredag och marknadsdag och mycket folk i hela stan.

 • Marknadsplatsen var välbesökt
  Marknadsplatsen var välbesökt
 • Trångt, trångt, trångt
  Trångt, trångt, trångt
 • Men affärer gjordes upp överallt
  Men affärer gjordes upp överallt
 • Tyvärr såg vi även barnarbete
  Tyvärr såg vi även barnarbete
 • Den här bilden
  Den här bilden "smygfotade" jag med kameran hängande framför mig
 • Fullt med folk i gränderna
  Fullt med folk i gränderna
 • Byxor som ger plats för Muhammeds återfödelse
  Byxor som ger plats för Muhammeds återfödelse

Man ser rätt mycket turister, mest fransmän, men inte mycket turistnäring. Vi bestämmer med guiden att vi ska träffas på eftermiddagen igen och köper grönsaker som vi kokar på campingplatsen. Jag duschar i en kall dusch med dåligt avlopp men vad begär man. Eftermiddagen blir inte lika intressant men vi ser i alla fall en stor begravningsplats i Melika Haut som vi inte får fotografera. Den ser först ut som en rivningstomt men sen upptäcker man gravarna som är hopsamlade högar av stenar och krossade lerkärl. Guiden berättar hur stenarna visar om det är en kvinna eller man och att alla ligger vända mot Mekka. Vi åker till El Ateuff och ser lite gamla moskéer och vår guide gör sin bön. På kvällen gick vi på en restaurang och åt (Jean-Luis bjöd förstås). Restaurangen hade en vanlig övervåning men en trappa ner körde de ner alla turister och där satt man på kuddar vid låga bord och kände sig riktigt arabisk medan araberna satt vid vanliga stolar och bord och åt samma mat till lägre priser. Fy fan!

 

Ghardaïa (Ghardaïa Oasis, Melika Haut, El Ateuff), Bor på camping
Resor: $0, Mat: $0, Sovplats: $0, Summa: $0

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *