Sjätte veckan: Tillbringar juldagarna i Alger och åker sen rätt ut i Sahara

De första oaserna blir spännande upplevelser

Vårt sätt att få brev hemifrån var att vi talat om vilka ambassader vi räknade med att passera och ungefär när så att våra familjer skulle kunna skriva dit och vi skulle kunna gå dit och hämta. Nu var det jul när vi kom till Alger så vi fick snällt vänta över juldagarna tills ambassaden öppnade. Under tiden lyckades jag i alla fall få igenom det första telefonsamtalet hem och det var skönt att få ett livstecken åt båda håll. I Alger promenerade vi både i finare och mindre fina kvarter men möttes generellt av vänliga och tillmötesgående människor – stor skillnad mot Marocko.

 • Alger med Medelhavet i bakgrunden
  Alger med Medelhavet i bakgrunden
 • Fina hus längs hamnen
  Fina hus längs hamnen
 • Ibland hängde vi bara på hotellrummet
  Ibland hängde vi bara på hotellrummet
 • Busstationerna blev viktiga att hålla reda på
  Busstationerna blev viktiga att hålla reda på

Efter att ha tagit bussen ut ur Alger och mötts av halvöken ganska omgående så gör vi ett försök att lifta från första oasen vi övernattar i, men när vi inte vill betala för oss – kanske väl snålt kan man tycka så här efteråt – så lyckas vi inte utan får lov att ta bussen vidare mellan oaserna. Det känns väldigt exotiskt med både det kala ökenlandskapet och med de säregna oaserna – som inte riktigt liknar de oaser jag mest känt genom serietidningar och annat. Rejäla städer byggda kring mer eller mindre tillfälliga vattendrag. I Ghardaïa gör vi sällskap med några franska turister och får en guidad tur av oasen och bland annat det uråldriga bevattningssystemet.

 • Djelfa: ändamålsenligt transportmedel
  Djelfa: ändamålsenligt transportmedel
 • Djelfa: I brist på snö så åker man stjärtlapp på sanden
  Djelfa: I brist på snö så åker man stjärtlapp på sanden
 • Bussen till från Djelfa till Ghardaïa fick punktering på vägen
  Bussen till från Djelfa till Ghardaïa fick punktering på vägen
 • Ghardaïa var en fin oas
  Ghardaïa var en fin oas
 • Ghardaïa: Frodiga odlingar tack vare bevattningssystemet
  Ghardaïa: Frodiga odlingar tack vare bevattningssystemet
 • Ghardaïa: Våra franska vänner som vi tillbringade dagen med på väg upp från sommarbosättningen
  Ghardaïa: Våra franska vänner som vi tillbringade dagen med på väg upp från sommarbosättningen
 • Ghardaïa: Mycket folk på marknadsplatsen
  Ghardaïa: Mycket folk på marknadsplatsen
 • Ghardaïa: Kanske en diskussion efter fredagsbönen
  Ghardaïa: Kanske en diskussion efter fredagsbönen
 • Ghardaïa: ivrig kommers på marknadsplatsen
  Ghardaïa: ivrig kommers på marknadsplatsen

Dagarna upptas mycket av praktiska saker – växla resecheckar mot lokal valuta, ta reda på busstider, köpa biljetter, hitta mataffärer, hitta sovplats etc. Nu känns det i alla fall som att Afrikaresan börjat på riktigt! Nyårsafton tillbringas på campingplatsen med stekt potatis, lök och ägg som ”lyxmat”.

Alger-Djelfa-Ghardaïa, 60 míl

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *