2/1 Vandrar ut i sanddynerna

Och tar ”en massa fåniga bilder”

Idag skulle vi göra stan – som faktiskt inte var mycket att se. Liten, men med en annorlunda byggnadsstil än norrut. Byn bestod av gatan där bensinstationen och campingen låg, busstorget, vid gatan, parken där posten låg, marknaden och några små bostadskvarter däremellan.

 • Huvudgatan
  Huvudgatan
 • Marknaden
  Marknaden
 • Skomakaren som blev vid sin läst
  Skomakaren som blev vid sin läst
 • Både havre- och dieseldrivna dragåsnor
  Både havre- och dieseldrivna dragåsnor
 • Vandring genom oasen
  Vandring genom oasen
 • Jag passerade en skola
  Jag passerade en skola
 • Mer från skolan
  Mer från skolan

Dessutom fanns en stor oas. Öster om byn var en brant sluttning upp mot platån, västerut började ”Grand Erg Occidental” med enorma sanddyner. Jag gick ut mot sanden, men C-G gick tillbaka till campingen. Först kom jag igenom ett ”slumområde” där barnen tiggde pengar och cigaretter. Efter någon km kom jag ut till sanden som var precis som man föreställt sig. Jag tog en massa fåniga bilder.

 • Hur många sandkorn finns det i Sahara?
  Hur många sandkorn finns det i Sahara?
 • När man
  När man "parkerar" en dromedar så binder man ihop ena frambenet över knät. Då kan de förflytta sig kortare sträckor på tre ben - t.ex. för att söka skugga - men de kan inte gå långt från ägaren
 • Enkla bostäder vid sandöknens kant
  Enkla bostäder vid sandöknens kant
 • Här bor det människor
  Här bor det människor
 • En flicka som bär på sitt lillasyskon
  En flicka som bär på sitt lillasyskon
 • Jag gav mig ut bland sanddynerna
  Jag gav mig ut bland sanddynerna
 • Och fotade mina egna fotspår på vägen tillbaka
  Och fotade mina egna fotspår på vägen tillbaka

Det var en märklig känsla. När jag skulle tillbaka gick jag fel inne i byn och kom ut på en långpromenad i byn. På campingen var vattnet slut. Vi hade en del i våra dunkar, men vi kunde inte tvätta våra kläder. På kvällen gick vi till restaurangen och åt igen – spagetti – och betalade för oss. Vi gick och hämtade vatten i en kran ute på stan. I morgon ska vi försöka lifta till In Salah, hålla oss kring bensinstationen hela dan. Bussen går redan på morgonen så det får bli i övermorgon om det inte går att lifta.

El Golea, Bor på camping
Resor: $0, Mat: $4, Sovplats: $1, Summa: $5
El Golea som numera heter El Menia

 

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *