7/1 Tar en ”springnota” på campingen

Och beklagar oss över det begränsade urvalet av matvaror

Svinkallt när man vakna på morgonen. Duschvattnet skulle komma klockan åtta var det sagt. Medan vi väntade gick vi och åt frukosten som ingick i priset som vi inte hade betalt. Den var inte mycket värd. Så äntligen ”duschen”. Pga lågt vattentryck bara en låg kran i ”kabinen”. Åtminstone avskärmat så att man kunde ta av sig. Skönt. Kallt men håret blev rent det med. Vi packade vårt, tog farväl av amerikanerna, missionären gav oss sin adress i Nigeria, och gav oss iväg till den andra campingplatsen. Vi bara gick rätt ut, utan att betala, så det blev inte så dyrt i alla fall.

Hyddan vi bodde i på den andra campingen

På den andra fick vi en hydda med lyse och madrasser. Schysst men vatten finns det bara en timme morgon och kväll. Och så fick vi syn på toaletten. Ett stort golv med skithögar överallt och råttor som sprang mellan dem. Aldrig en fot där. Vi använder den andra campingens dass. Vi hade förstått att man inte borde lämna bagaget här så vi fick gå ut en i taget.

En av gatorna i Tamanrasset

Jag gick runt i stan och det är slående vilket litet varuutbud de har, inte minst livsmedel. Det är sardiner, ost, marmelad, konserverade ärtor och vita bönor, fikon dadlar, lök, bröd, aprikosnektar, små apelsinjuiceburkar, kex, choklad och inget annat. Blir lite tradigt. Bröd lyckades jag inte köpa eftersom det var kaos med 25 pers utanför bageriet.

Jag försökte inte ens ta mig fram i folkmassan som kivades om bröd utanför bageriet

Vykort hittade jag till sist ett urval av fyra taskiga kort. Frimärken var slut. Dasspapper orkade jag inte ens fråga om. Bensinstationen såg jag inte till. Stan är inte särskilt märkvärdig. Man ser inget särskilt av festivalen – mässan :jag var vid begravningsplatsen och kunde äntligen fota en sån.

Begravningsplats. Som jag skrev i ett tidigare inlägg visar stenarna över graven om det är en man eller en kvinna som ligger där
En moské i förgrunden och Hoggarbergen i bakgrunden. Om man inte har råd att bygga en hel moské så kan man nöja sig med de här låga ”väggarna” som visar var moskén finns och – förstås – åt vilket håll Mekka ligger. Ingången är viktig.

Stan är ju förstås större än El Golea och In Salah. Jag tittade i en gammal Air Algerie-katalog, där fanns inga flyg till Niger. Det blev riktigt hett på dan. Jag gick tillbaka till hyddan och vi åt choklad, kex, ost, juice. C-G gick ut och jag skrev en massa vykort. C-G fick tag på bröd och frimärken och – och – och – toapapper!!! Härligt. C-G gick ut och köpte ärter, konserverad grönsaksblandning och juice som han skulle äta Jag skulle gå på restaurang – fast han orkade inte allt och jag blev mätt på resterna. På kvällen gick jag och sket och pratade med amerikanerna som sa att mässan var rätt intressant att se men ingenting att köpa – alldeles för dyrt.

 

Tamanrasset, Bor på camping
Resor: $, Mat: $3,50, Sovplats: $1,50, Övrigt $6, Summa: $11
Tamanrasset

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *