Sjunde veckan: Sahara för hela slanten – oas efter oas och öde landskap

Mötet med herdepojken ute i ingenting blir veckans upplevelse – en vecka som också bjuder på dramatik

Under den här veckan färdas vi 138 mil genom Sahara och kommer till Tamanrasset som är lite av mittpunkten längs den här nordsydliga rutten genom öknen. Vi reser både med buss, vanligt liftande och liftande mot betalning. Det är fyra oaser vi besöker, alla väldigt spännande och exotiska men samtidigt helt olika till sin karaktär. Mest suggestiv i arkitekturen är nog In Salah. Vackrast är Ghardaïa med sina grannoaser på kullarna intill. Att resa genom öknen är mycket speciellt. Det är oändliga avstånd utan livstecken och så ett koncentrat av människor, djur och byggnader kring de väl sammanhållna oaserna.

 • Ghardaïa
  Ghardaïa
 • Ghardaïa
  Ghardaïa
 • El Golea
  El Golea
 • El Golea
  El Golea
 • El Golea
  El Golea
 • In Salah
  In Salah
 • Tamanrasset
  Tamanrasset

När vi vågar oss på att lifta mellan Ghardaïa och El Golea så är det med vetskap att det kommer en buss framåt kvällen så vi ska inte behöva bli strandsatta ute i öknen (men bussar har ju gått sönder förr och vi har vatten med oss om det ändå skulle hända). Vi blir stående ute i en vägkorsning i flera timmar innan C-G blir erbjuden skjuts i en bil som bara har plats för honom. Vi bestämmer att vi ska ses vid busstationen i El Golea framåt kvällen och jag och båda ryggsäckarna blir kvar. Så småningom får även jag lift och vi återförenas som planerat. Medan vi väntar vid vägkorsningen är det ofta helt öde men ibland passerar får, getter och dromedarer med sina herdar. Särskilt en liten grabb i 10-årsåldern gör stort intryck när han kommer fram till oss och spelar lite på sin flöjt.

 • I den här vägkorsningen fick vi vänta åtskilliga timmar på lift
  I den här vägkorsningen fick vi vänta åtskilliga timmar på lift
 • Fler getter än bilar på den här vägen
  Fler getter än bilar på den här vägen
 • Dromedarer i fjärran
  Dromedarer i fjärran
 • Tyvärr lite suddig bild på flöjtisten
  Tyvärr lite suddig bild på flöjtisten
 • Man kan ju undra vad de livnär sig på...
  Man kan ju undra vad de livnär sig på...
 • Väntan blev lång men till sist fick vi lift
  Väntan blev lång men till sist fick vi lift
 • Ändlös öken
  Ändlös öken

I In Salah sover vi i tältet på en ”inofficiell campingplats”, dvs ett ställe där flera väljer att fricampa. Under natten väcks jag av att C-G skriker för att skrämma en inbrottstjuv på väg att dra upp blixtlåset till tältet! Sen blev det ingen mer sömn den natten för min del.

 • Att sitta bak i Land Rovern var skönt så länge det var asfalt
  Att sitta bak i Land Rovern var skönt så länge det var asfalt
 • Men när den var slut blev det skumpigt värre
  Men när den var slut blev det skumpigt värre
 • Här är alla fyra bilarna samlade
  Här är alla fyra bilarna samlade
 • Men när vi slog läger för natten saknades en
  Men när vi slog läger för natten saknades en
 • En Volvo-lastbil dundrar fram genom sandöknen
  En Volvo-lastbil dundrar fram genom sandöknen

Mellan In Salah och Tamanrasset åker vi med en grupp av missionärer som är på väg till Nigeria med fyra bilar. C-G och jag sitter bak i en Land Rover och far som studsbollar mellan säte och tak när den far fram i hög fart över guppiga grusvägar. Vi åker med dem i två dagar. När vi slår läger den första kvällen är vi mitt ute i tomma öknen och ledaren inser att en av de fyra bilarna saknas. Den hittas inte förrän vid lunchtid dagen därpå efter stor dramatik.

Ghardaïa-El Golea- In Salah-Tamanrasset, 138 mil
Ghardaïa-El Golea- In Salah-Tamanrasset, 138 mil

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *