Nionde veckan: Lämnar öknen och kommer till Nigeria – Afrikas folkrikaste land

Får bo gratis hos en snäll engelsman – och börjar fundera på att flyga en bit för att vinna tid


Agadez, Niger

Vi tillbringar en dag till i Agadez och får uppleva en riktig sandstorm. Vi tänkte försöka lifta men det visar sig gå en buss som passar oss och vi tar den på en tvådagars resa söderut genom Niger till Zinder. Vi övernattar på det primitivaste hotellet hittills i Tanout. I Zinder var hotellrummen dyra så vi la oss ute för att sova men det blir inte mycket sömn pga. myggen. Magen fortsätter att vara i olag och jag börjar fundera på att söka läkarvård.

I Zinder blir vi bara en dag innan vi fortsätter i en ”reguljär” minibuss mot Nigeria. Landskapet blir allt grönare och mer uppodlat.


Längs vägen mellan Zinder och Kano

Nigeria möter oss med ett enormt folkmyller, färggranna kläder och engelska som det språk man i bästa fall kan ta sig fram på.


Färggranna tyger på kvinnorna

Men också med höga priser, både på boende och mat. Bostadsfrågan löser sig dock när vi blir erbjudna skjuts av en engelsman som bor i Kano. När han hör att vi inte har någonstans att sova erbjuder han oss att bo i ett hus i hans trädgård, kanske för att han tycker det är roligt att vi är svenskar, han själv har bott i Sverige ett par år. Ännu bättre blir det när han berättar att han har ett åkeri och att vi kan få åka med hans lastbilar till Lagos.


Kano, Nigeria

Vi har börjat prata om att överge planen att ta oss landvägen hela vägen ner till Södra Afrika. Det är trots allt så att syftet med resan är att få besöka Sydafrika och Rhodesia (nuvarande Zimbabwe), den äventyrliga resan dit är bara ett sätt att få komma fram. Och det har tagit mycket längre tid än vi hade planerat så nu funderar vi på att flyga en del av sträckan, förmodligen från Lagos och kanske till Lusaka eller till Kinshasa.

 

Agadez-Tanout-Zinder-Kano, 73,2 mil
Nionde veckan: Agadez i Niger till Kano i Nigeria

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *