1/2 Nya försök att ordna flygbiljetter

En väldans lång dagboksanteckning som bara handlar om dem

Vi gick tidigt på morgonen för att få saken ur världen. På banken växlade vi 225:-$ var till biljetterna. På vägen till stan mötte vi valp-svenskarna och bestämde att vi skulle träffa dem på muséet när vi köpt biljetterna, det skulle ju gå snabbt.

Udda skylt längs vägen

Så kom vi till Pan Am. Sune var på lunch och hade biljetterna inlåsta i sin låda. Vi fick vänta ¾ timme tills han kom. Han tog fram biljetterna, som inte var utskrivna ännu, men skulle iväg igen så han gav dem till en annan man. Denne började skriva ut dem men reagerade över att de gav rabatt på Alitalia och Nigeria Airways flyg. Fan, nu är det nog klippt. Han gick upp för att kolla med bossen. Efter en kvart kom han tillbaka: Sorry, eftersom ni inte bor i Nigeria och studerar i Zambia kan ni inte få någon rabatt. Vad i helvete! Vi förklarade att Sune naturligtvis måste ha förstått det i fredags. Vi insisterade på att få tala med managern och fick efter ett tag träffa honom till ingen nytta.

Asförbannade gick vi över till Nigeria Airways för att köpa vår fullprisbiljett där. Nu började den riktiga cirkusen. För att göra det extra krångligt måste en av oss (jag) hela tiden sitta bakom och vänta, två personer fick absolut inte vistas vid disken samtidigt. Först försökte vi få stud.rab. C-G visade våra Pan Am intyg och de skrev på det ena att 25 % var OK, när de höll på med den andra kom de på att vi inte bodde här och plugga i Zambia. Rött streck över! Ja, vi hade ju inte räknat med det nu heller. Men, nu skulle vi ha biljetter.

C-G kom fram till en av de många kvinnorna som satt bakom ett skrivbord och skrev ut biljetter. Först sa hon att flyget till Luanda gick på måndagar, C-G fick verkligen insistera på att det gick lördagar för att få henne att inse det. Sen var hon helt främmande för att det fanns en ort som hette Lusaka. Och om Alitalia flög dit så fick vi köpa biljetter av dem. C-G fick lov att vända sig till en manager av nåt slag för att få henne att skriva ut biljetten till Lusaka, men eftersom de insisterade på att det andra flyget gick på tisdagar fick de lämna dagen öppen. Så var det då priset. Vi visste ju att de skulle bli 179:50N. Men hon fick det till 282:-N!!! Vi gick direkt till managern som räknade och räknade och räknade och fick det till sist till 179:50.

Nästa problem. Vi hade ju bara 113:50N var till biljetterna eftersom vi räknad med 40 % rabatt. Bankerna var stängda men som tur var fick vi betala med checkar. För att förenkla för dem bad vi att få betala en med Naira och en med checkar. Resten av Nairana fick vi väl växla tillbaka i en bank sen. Så kom nästa chock: efter att ha fått hjälp av kassören att räkna sa kvinnan att 179:50N var lika med 25:-US$! Vi frågade gång på gång om det stämde och hon skrev t.o.m. på biljetten. Men eftersom vi skulle betala till kassören kunde vi ju glömma den möjligheten. Han verkade något så när just.

Jag betalade min med 285:- US$ och C-G betalade med N. Efter 2½ timme i det varma kontoret på Nigeria Airways gick vi därifrån, nu hade vi i alla fall biljetter, men ingen reservation på sträckan Luanda-Lusaka. Vi gick till Alitalia där de skrev upp vår beställning och bad oss komma tillbaka på fredag morgon för besked. Men vi åker till Luanda även om vi inte får någon reservation. Efter att ha förklarat våra öden och äventyr för valp-svenskarna gick vi hem precis innan det blev mörkt, och försökte ”tröstspendera” en massa pengar i en kvällsöppen supermarket, men där fanns ju ingenting. Jävla stad det här.

 

Lagos, Bor på YMCA
Resor: $285, Mat: $10, Sovplats: $3, Summa: $298
Lagos, Nigeria

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *