Lagos och Nigeria – allmänna intryck

Istället för en nyskriven veckosammanfattning kommer här en autentisk sammanfattning från dagboken

Lagos – laglöshetens stad. Folk varnar oss i förväg för att åka dit. På YMCA träffar vi en västindier som blivit nerslagen två ggr. En australiensare hittar ett lik på stranden. Valp-svenskarna väcks på natten när några försöker bryta sig in i deras bil. Vi är enormt försiktiga. Aldrig ute på natten.

YMCA Lagos.
Annars vågade vi inte ha kamerorna framme mycket i Lagos så det blir nästan inga bilder därifrån…

Nigeria – den kristna missionens land. Man ser enormt mycket missionsskolor och kyrkor, både på landet och i städerna. På nästan alla bilar står det religiösa slagord. I norra Nigeria – Kano – fanns en hel del muslimer.

Vill man ha väggprydnader är det bara att välja – Afrikas diktatorer, Jesus eller en pinuppa

Militärstyret verkar strikt och effektivt. Rätt brutalt på det lokala planet. Mycket propaganda om att folk ska registrera sig för att rösta i valet 1979. Resultaten har hittills varit nedslående.

Radion – NBC2, AM/FM Stereo – m.fl. spelar mycket musik, rätt schysst, dels amerikansk men också mycket västafrikansk reggae. Nyheter varje timme och ibland längre kommentarer, framförallt om Afrika.

Lagos – bökig stad, trångt på gatorna. Inga trottoarer. Mycket bilar. I Nigeria får vanliga privatbilar bara köra varannan dag – beroende på registreringsnumret. Ändå svämmar stan över av bilar. Det är varmt, fuktigt och väldigt svettigt att gå på stan. Vi läskade oss mest med chokladmjölk som såldes för 1:60Skr/2 dl av cyklande försäljare. Iskalla ur frysbox med is på cykeln. Frukt köpte man efter stenhårt prutande på gatorna. Bröd såldes också på gatorna- fina limpor, det enda som inte var så dyrt.

Taxibilar fanns det gott om och där fick man verkligen pruta. Ända tills de gick i strejk. För att få Lagos State Gvt att ändra sitt beslut att införa taxametrar på taxina.

Taxibil (visserligen i Kano och inte i Lagos)

Växla svar, var fördelaktigt, även med resecheckar kunde man tjäna 60-70 %. Men vi vågade inte göra det med tanke på risken att bli blåsta. YMCA var väl relativt schysst. Vi fick vara ensamma i vårt rum hela tiden – 2 dubbelvåningssängar. Duscha fick man göra med hink, men ibland kom det vatten ur duschen också. Toaletten pajade och det var översvämning på dass. Så stängde de av vattnet och dasset fylldes snabbt till bredden med skit.

Supermarketen där vi handlade var välfylld jfrt med vad vi sett sen Alger,  men dyr. Vi köpte mest Corn Flakes, marmelad/sylt, mjölk (kall om det fanns), köttkonserver (litet urval), potatis, godis mm.

Strömförsörjningen i Lagos var katastrofalt dålig, det var normalt att den ballade ur några timmar eller mer på dan. Då drog de som hade igång sina elverk – butiker mm. Men de flesta lufkonditionerarna var ur funktion. Kloaksystemet bestod av stora cementerade, öppna diken som gick längs gatorna och luktade apa.

Man märker att Nigerias ekonomi expanderar pga. oljeinkomsterna men man ser också hur snett de fördelas, även om vi inte sett någon direkt svält. Det verkar vara ett stort problem med människorna som är uppvuxna i ett bondesamhälle och som nu ska försöka anpassas i et industrisamhälle.

När gatukontoret vattnar grusvägen samlar fattiga människor vatten i skålar och hinkar

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *