5/2 Kommer till Lusaka utan att ha någonstans att bo

Och det visar sig att polisen blir vår bästa vän – om så bara för att rädda regeringens anseende…

Vi väcktes naturligtvis punktligt kl 6 och gick ner för att betala. VW-bussen var där i god tid för att hämta oss och vi var på flygplatsen redan 7. 7:45 checkade vi in och fick våra pass igen. Vi fick vanliga in- och utresestämplar i passen. När planet kom visade det sig vara många svenskar ombord på väg till Lusaka.

Ryska militärflygplan på Luandas flygplats
I väntan på start

 

 

 

 

 

 

 

 

9:30 lyfte vi. Det var ganska molnigt, men vi såg en del. Vi fick kall men riktigt god lunch – dagens enda mat.


Bilder från flygresan

I Lusaka var gränspolisen mycket tveksam när vi sa att vi skulle åka landvägen till Botswana. Det fanns ingen flygplatsbuss och taxi kostade 10:-Kwacha = 65:-Skr. Men vi lyckades åka med Zambia Airways in till stan. Så skulle vi försöka hitta nåt som hette Swedish Volunteers Hostel, där man skulle kunna bo billigt. Vi frågade en polisbil som via radio tog reda på adressen och körde oss dit! Men det var helt övergivet.

Här hade vi hoppats kunna övernatta

Vi gick till det enda öppna stället i stan – en bar=ölhall där ungdomar drack öl och spelade jukebox. Ölen var riktigt kall och god.

Plan B blev att sova här…

Vi gick och satte oss utanför svenska ambassaden tills vidare. Allt, allt var stängt (söndag) så vi kunde inte få nåt att äta. När det började skymma kollade vi hostelet igen och fann att svenskarna gett sig därifrån och att italienare tagit över. Vi tänkte sova ute men när solen gått ner kom det ak-beväpnade ”paramilitärer” och sa att vi inte fick vara ute på natten eftersom vi kunde bli dödade och det skulle inte se så bra ut för regeringen.

De eskorterade oss till en polisstation och därifrån fördes vi till centralpolisstationen. Eftersom vi checkat en del hotell som var fulla ringde de ambassadpersonal för att höra om hostelet mm. C-G pratade med en snorkig tant som undrade hur m an kunde komma till Lusaka utan hotellreservation! Polisen hjälpte oss kolla andra hotell och eskorterade oss till ett av dem (en uniformerad kvinnlig polis vågade inte gå med oss i mörkret själv utan tog två militärer till hjälp) men alla hotell var fulla. Slutlösningen blev att vi fick sova på polisstationen. Efter att ha visats cellerna satt vi och pratade med en konstapel som bl.a. sa att det finns små upprorsarméer i landet och att det pågår strider. Vi fick sova utanför intagningsrummet och sömnen stördes av ”förhören” dvs våldsam misshandel och förtvivlade skrik och gråt. Det var rätt hemskt att höra.

 

Luanda-(flyg)-Lusaka, 175 mil, Bor på Central Police Station
Resor: $0,50, Mat: $2, Sovplats: $0, Summa: $2,50
Luanda, Angola – Lusaka, Zambia

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *