10/2 Besvärlig gränsövergång från Zambia

Och nu blir det tydligt att det pågår krigshandlingar i både Zambia och Rhodesia samt mellan de båda

På förmiddagen åkte vi ut till gränsen och ställde oss i kö vid backkrönet för att vänta på att färjan började gå. Där träffade vi en del tvättäkta rasistvita. En engelsman som skulle till Jo’burg för att träffa en brud på kvällen och två européer bosatta i Zambia på väg till Rhodesia. Vi fick lära oss allt om hur klumpiga krigare och människor afrikanerna är vare sig de är zambier eller ”terrs”. Vi fördrev tiden så gott vi kunde.

Plötsligt började bilarna röra sig och kapplöpningen var igång. Vi kom ner som sjunde bil och gick till gränspost-husen för formaliteterna. Husen var fulla av kulhål och alla fönsterrutorna var urblåsta. Tullen var fruktansvärd. Värst hittills. Vi fick tömma absolut allt i ryggsäckarna, packpåse också. Dessutom vräkte regnet ner just då och vi stod naturligtvis utomhus. Naturligtvis hade jag kunna smuggla vaddenuletadeefter i alla fall, de förstod ju inte alls vad objektiven var, de öppnade inte filmkassetterna och de missade en sidoficka. För C-G:s del såg de att han hade 80 rullar film, men tänkte inte på att han inte hade nån kamera – den låg på lastbilen. Och de hittade inte något av våra extra pass. Men de ville väl bara trakassera oss.

Så tog vi då den primitiva en-fordonsfärjan över till Botswana via en konstig båge över vattnet. Man såg både Kapriviremsan och en rhodesisk bas. Vi vågade naturligtvis inte ta fram kamerorna i det här området. I Botswana hade förarna nya problem med sin Road Permit som de trasslat med i fyra dagar. Men till sist fick vi klartecken. Tullarna frågade om vi hade några vapen eller bomber och ville att Neill skulle spela gitarr för dem.

Så körde vi vägen ner mot korsningen Vic’Falls, Francistown, Kasane. Senare (1/3) läste vi om en rhodesisk attack på den vägen 27/2 med 17 döda som följd… Vi körde till Kasane där vi stannade vid en Lodge i Chobe National Game Reserve. Vi åt en riktig meny för 15:- Skr och åkte för at ta in på campingen men lastbilen var för hög så vi sov i den på Lodgens p-plats.

Det platta landskapet i Botswana
Lunchrast i Bregott-fabriken
En livsmedelsaffär
En by med enkla hyddor

På kvällen var vi på puben och drack bärs. Vi ”umgicks” med några läskiga människor från Sydafrika, ett ungt supersnobbistiskt par som skulle åka runt i Afrika i en sydafrikanskregistrerad Land Rover med kylskåp och släpvagn.

 

Livingstone, Zambia – Kasane, Botswana
Livingstone-(lift)-Kazane = 6,5 mil
Resor: $, Mat: $, Sovplats: $, Summa: $?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *