Allmänna iakttagelser kring Sydafrika

Ett avsnitt i resedagboken som jag skrev allteftersom när jag var i Sydafrika och som jag lägger ut nu när det saknas daganteckningar

Låga matpriser -1/2-1/3 av Sverige. Låga hotellpriser, låga klädpriser. Att äta ute är oförskämt billigt.

Gott om snabbuteätarställen med ”Wimpy”-matsedel. Stora välsorterade supermarkets och ”näröppet”-kaféer med rätt stort sortiment av frukt, bröd, mejervaror, godis, konserver, mm.

Utbredd tvåspråkighet. Alla vi mött (25/2) pratar engelska. Jo’burg och ännu mer Pretoria är dominerande Afrikaans (Transvaal). Durban dominerande engelskt. Afrikaans håller på att vinna mark över hela landet.

TV fick de först 1976! Sändningar på bägge språken – aldrig textat.

Tidningar säljs på gatan. The Citizen ultrakonservativ. Rand Daily Mail relativt liberal. The Star rätt schysst kvällstidning. Tidningarna skriver väldigt mycket om intressanta saker som Soweto, Steve Biko, Homelands, dissegregation, mm.

Apartheidskyltar finns kvar inom många områden, t.ex. Järnvägar, bussar, spritbutiker, toaletter, badstränder, vissa restauranger och butiker. Men i många fall finns en osynlig segregering. På posten har de uppenbarligen tagit ner skyltarna nyligen – fortfarande finns en huvudsakligen svart och en vit avdelning.

Bussarna i Johannesburg: segregerade förstås, i tre grupper: en för vita, en för färgade och asiater som är dyra och en för färgade, asiater och svarta som är billigare men fullsmockade. Nytillkommen reflektion: kombinerat ras- och klass förtryck. Är man färgad eller asiat kan man alltså köpa sig komfort om man har råd men är man svart så går inte ens det.

Spritbutikerna: alltid två vägg i vägg, en vit självbetjäningsbutik och en icke-vit överdiskförsäljningsbutik.

De vitas bostadsstandard är i allmänhet mycket hög med jättevillor eller moderna hyreshus i centrum men man ser också en hel del undantag.

Boputhatswana: som vilket fattigt svart land som helst, korrugeradplåtskjul och små majsfält.

Vitt jordbruksområde: jättelika industriellt odlade fält med isolerade farmar.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *