23/2 Vackert väder och vackert landskap

Och fyra gäster samtidigt är långt mer än vad vandrarhemmet är vant vid

Regnfri natt. Mulet men inte regnhot. Frukost med ägg och yoghurt.

Estcourt, frukost på campingen
Vårt ”kök”

Schysst dusch. Sabbat en kulspetspenna i byxfickan. Snuvig. Knallar nån kilometer och ställer oss vid ett sjukhus.

Väntan vid dikesrenen
Svårt att få en bil att stanna

Får vänta rätt länge (1½ h?) innan en trevlig snubbe tar oss med till (Pieter)Maritzburg. Han berättar om vad vi passerar på vägen. Inte mycket politik, men säger att han inte alls tycker om afrikanerna. När vi närmar oss tar han oss efter några irrfärder upp till en fin utsiktspunkt över stan där den gamla vortrekker-vägen gick.

Vy från utsiktspunkten vid Pietermaritzburg
Arkeologiska lämningar av ”vortrekker”-vägen, de vita nybyggarna som enligt Apartheids historieskrivning kom till ett tomt land

Sightseeing genom stan innan han släpper oss på motorvägen på andra sidan. Mycket trevlig man! Vädret är nu jättefint, soligt och varmt. Rätt snart tar en kille i personbil – efterföljandes en flyttbuss – upp oss. Han ska till Pinetown, 2 mil utanför Durban. Han berättar en del om svartas löner – lastbilschauffören: 250R/månad, flyttgubbarna 100-130R/mån. Tjänare: 60R/mån. Normal vit lön 500-600 R/mån.

Vi ställer oss vid motorvägen igen och får faktiskt en lift ända in till stadscentrum med en ung kille i herrgårdsvagn.

Infarten mot Durban

Blir avsläppta vid den gata där vi vet att bussen till vandrarhemmet går. Frågar oss fram till bussen och hållplatsen. Kommer långt utanför centrum i ett lyxigt villaområde med fin utsikt mot havet. Tas emot av en gammal tant som blir så förvånad. Inte en gäst den senaste månaden och så vi nu, när hon redan hade två kanadensiska flickor. Vi får dela rum. Går ner och äter på Wimpy och köper lite frukost i köpcentrat. Sitter och bläddrar i gästboken. Sen 1970 fyra skandinaver, däribland författarna till ”Africa for the hitchhiker”.

 

Estcourt-(lift)-Pietermaritzburg-(lift)-Pinetown-(lift)-Durban, 18,2 mil, Sover på vandrarhem
Resor: R0, Mat: R3,18, Sovplats: R1, Summa: R4,18
Estcourt-Durban

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *