1/3 Besöker ”låtsaslandet” Transkei

Ytterligare ett av apartheid skapat homeland där svarta ska kunna utöva sina demokratiska rättigheter så att ingen ska kunna säga att de ska ha sådana i det vita Sydafrika

Väldigt varm sol på morgonen, klarblå himmel. C-G gick de 2 km in till stan och handlade mat. När vi kokat frukost gick jag in för att ”göra stan”.

Vägen in till stan

Den är liten – man ser ängarna utanför åt vilket håll man än tittar, men den har ett par moderna jättekomplex till hus – antagligen regeringsbyggnader.

Frågade en jätteskoj polis om vägen till posten och parlamentet. Han pratade en massa om vilka pengar vi hade i Sverige, etc. Parlamentet var inte ”öppet” nu – synd jag har hört att det vore intressant att besöka.

På posten fick jag några av deras egna frimärken. Värmen började bli pressande och jag köpte några läsk, åt en glass och anträdde vandringen ut igen. Vi åt ”lunch” bestående av choklad och konserverade päron med Coca Cola. Så läste vi tidningar, skrev kort, dagbok, låg och drönade etc på eftermiddagen. Här finns en vecko-”nyhets”-tidning på 10 sidor för afrikanerna på både Xhosa och engelska. Verkligen Grönköpings veckoblad med helt intetsägande fånighetsartiklar samt en och annan ren propagandaartikel. Dessutom verkar det utges en riktig dagstidning för europeerna här. Vi fixade jättestor middag och sprack nästan. När solen sänkte sig blev det svalare. Jag la ut min sovsäck på vädring i gräset – katastrof. Den blev helt genomblöt av någon sorts kondens. C-G tvättade sitt liggunderlag men det har inte torkat, så nu ar vi en sovsäck och ett liggunderlag.

Annorlunda buss
Umtata, ”Transkei”, Sydafrika
Umtata, Bor på camping
Resor: R0, Mat: R3,45, Sovplats: R1,50, Övrigt (tidningar): R0,75, Summa: R5,70

 

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *