2/3 Återigen bor vi hemma hos en vi liftat med

Men först är vi på väg att få dryga böter för att inte ha passerat en gränsstation när vi kom till Transkei

Iskall dusch väcker en snabbt på morgonen. Mulet. Sovsäcken torkade under natten. Vi stod på vägen ung. en kvart innan en stationsvagn stannade. En sydafrikansk affärsman, Douglas, som skulle till East London. Han hade en vän med sig också. Vi pratade om allt möjligt. Han tyckte det mesta var bra i Sydafrika (utom Playboy-förbudet) och de gick en lysande framtid till mötes. Vi åkte genom ett mycket vackert landskap och kom så småningom till ”gränsen”. Transkeiarna släppte snabbt igenom oss med en utresestämpel utan att se att vi inte hade någon inresestämpel. Men sydafrikanen såg det när vi hade fyllt i inresepapprena. Han sa att vi kunde få R2000:- i böter för att ha lämnat Sydafrika illegalt och lika mycket för att ha åkt in i Transkei illegalt. Men han bara rev inresepapprena och gav oss våra pass. PUH!

East London

Så kom vi då till East London där vädret var mycket bättre. Han erbjud oss att bo hos honom och vi sa ja. Vi åkte ut i en förort till deras villa (hyrd för 80:-R/mån). Vi fick lämna vår smutstvätt till dem så åkte vi ut till stranden där han lämnade oss för att åka till jobbet. Vi badade, turades om att använda C-G:s badbyxor. Kallt i vattnet men härliga vågor. Så gick vi  upp på stan.

Liten med två gator. Vi åt på en varuhusrestaurang, helt enormt billigt – en stor stek, pommes frites, läsk, bakelse för R1,35/person!!

I Sverige betalar man dyrt för ”Brun-utan-sol”-kräm, här är det det omvända som gäller.

Vi satt och latade oss ett tag innan vi tog en promenad igen. Var vid en svart busstation och såg trängseln. Många svarta bad om att få bli fotograferade och sprallade sig framför kameran.

Klockan fem hämtade Douglas oss och vi åkte ut till huset. Jag badade. Vi åt kvällsmat. De har två barn, en olydig 3-åring och en sjuk fyramånaders baby. C-G hade båda sina jeans i tvätten och fick låna ett par av mina för kvällen, trots att de var för korta. Vi tittade lite på TV. Så körde Douglas oss till Holiday Inn där vi satt på en bar och hinka bärs medan han var på möte för krigsveteraner. När han kom tillbaka berättade han mycket intressant om när han var som frivillig i Angola. Vi gick och tog en kaffe på ett annat ställe innan vi åkte hem strax före tolv.

 

Umtata-East London, Sydafrika
Umtata-(lift)-East London, 23,5 mil, sover hos Douglas Ironside
Resor: R0, Mat: R1,65, Sovplats: R0, Övrigt: R0,10, Summa: R1,75

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *