13/3 Besöker vita välgörenhetsarbetare som hjälper svarta

Och gör ännu ett besök i en domstol – innan det är dags för fest på kvällenC-G har besvär med sina ögon och ska försöka komma till en läkare. Han ska till ambassaden och fråga. Jag åker ut till förorten Mowbray och Black Sash Institute of Race Relations. Vi åker tillsammans in till stan och sen tar jag tåget. Blir väl mottagen i deras rådgivningsbyrå. Talar med en kvinna som jobbar frivilligt där. Får en del intressanta broschyrer. Vanligaste problemet är illegal vistelse här. ”Passbrott”. De hjälper till med försvaret genom frivilliga advokater (17 st, 2 dgr/månad/person) och har stor framgång. Bostadsbristen är stor men det är inte mycket de kan göra. De har också hand om lönedispyter och bar som inte tas om hand. Rådgivningen fungerar genom anställda tolkar och frivilliga rådgivare. Pengar fås genom allmän välgörenhetsinsamling.

Inne i stan igen uträttade jag en del ärenden: nytt motljusskydd för det som gått sönder, ny dagbok, tvål, växla resecheckar. Åt på the Golden Egg och fick 60c för låg räkning. Gick till Magistrate Court ett tag. En färgad man som försvarade sig själv (på afrikaans) svimmade knall och fall när domslutet kom. En vit affärsman fälldes mot sitt nekande för olaga vapeninnehav. Han hävdade att han varit utomlands och inte visste att han måste förnya licensen. Dessutom var han en ansvarsfull medborgare. Jag satt på jvgstn och åt druvor och läste tidningen Halv fem tog jag ett tåg till närmaste stationen – Woodstock – i hopp om att få se överfyllda tåg att plåta.

Molnen rullar ner över Table Mountain
Inte de överfyllda tåg som jag väntat mig
Men ändå rätt mycket passagerare på stationen
Bänk reserverad för vita

Väntade till halv sex men aldrig så mycket folk. Kanske fel station. Åkte ut till vandrarhemmet. C-G hade inte varit hos läkaren, inte ens frågat på ambassaden men däremot hade han gott om svenska tidningar med sig därifrån. På kvällen var det BBQ på vandrarhemmet, vi hade köpt några bärs och korv som vi grillade. Det var rätt trevligt. Snackade tyska med en schweizisk kille. En engelsk kille där hade jobbat tre år i Rhodesia som legosoldat. Sent i säng förstås. I morgon bär det av mot Jo’burg.

 

Kapstaden, sover på vandrarhemmet
Resor: R0,68, Mat: R5,25, Sovplats: R1,20, Övrigt (motljusskydd): R3,76Summa: R10,89
Kapstaden, Sydafrika

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *