Funderingar kring hemresan och Rhodesia-besöket

När jag kom till Jo’burg den här gången var det dags att bestämma sig för hur jag skulle åka hem. Jag hade fyra alternativ: Flyg till Köpenhamn med Luxavia. Med El Al från Nairobi och flyg dit. Eller med en Overland-tur till Nairobi (motsvarighet till Rosa bussarna). Eller på egen hand till Nairobi. På vandrarhemmet fanns en dansk kille som ville sälja en Luxavia-biljett för 100Rand. Mycket frestande men osäkert och olagligt. Att åka Overland skulle inte behöva bli mycket dyrare än att flyga till Nairobi, jag skulle bara kolla avgångarna. Att åka på egen hand skulle inte heller behöva bli så dyrt. Tanzam-järnvägen sköter om det mesta. Men det är två väldigt osäkra gränser att fastna på – Botswana/Zambia och Tanzania/Kenya. Jag funderade så att jag höll på att bli tokig. Jag kände också att jag gärna ville komma hem senast i maj. På Afroventures fick jag reda på att turerna är fullbokade till 1 juni. *För sent. Inget att tänka på. De sa att det är väldigt svårt att komma över gränsen till Kenya. Skippar det också. Vill inte ta risken med Luxavia-biljetten. Bestämmer mig för BA/El Al. 2300:-Skr. Ett annat problem var att komma in i Rhodesia. På Air Rhodesia hade jag fått reda på att för att bli insläppt måste jag ha en returbiljett från Sydafrika (och danskens biljett gick ju inte – den var ju inte i mitt namn) en biljett från Rhodesia till Sydafrika (40R, återfås i Sydafrika) och minst 13 R/dag. Min bankgaranti var värdelös eftersom det inte finns några bankförbindelser mellan Sverige och Rhodesia. Enda lösningen var att köpa flygbiljetterna och skicka efter 1000 Skr hemifrån som jag hoppas kunna låta bli att använda.

Valet föll på flygresa Johannesburg-Nairobi-Tel Aviv-Köpenhamn i början på maj

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *