31/3 Gör studiebesök för att använda väntetiden

Och äntligen så kommer pengarna jag väntat på – tack mamma för hjälpen!

Bestämde mig för att stanna i stan och lämnade säcken ”hemma”. Köpte en busskarta. Ringde upp Black Sash för att ta reda på var de låg, de bad mig komma upp någon måndag eller tisdag för att träffa nån snubbe. Tog reda på SA Inst of Race Relations (RR) låg uppe i Braamfontein. Gick hela vägen i rgen och var genomsur när jag kom fram. Köpte några skrifter och fick höra att de har nåt sorts möte den 17/4. Får kallelse till vandrarhemmet. Gick till oläsligt adress till Christian Institute men de fanns förstås inte där.

När jag gick neråt igen gick jag längre västerut än jag gjort förut – Sauer och Diagonal St t.ex. – och där var en helt ny sorts kvarter. Inte en vit såg man på gatorna. Butiker och restauranger och stånd helt inriktat på svarta. Stora bussterminaler till Soweto mm. Ibland kunde man nästan tro att man var i Nigeria. Köpte några tidningar och satt i en park och läste och åt bananer.

Gick till Magistrates Court och efter lite kringvirrande hittade jag en rättegång där en svart man dömdes för att ha mutat en Bantu Commisioner ämbetsman för att få loss sin fängslade svåger. Han nekade och sa att han blivit ombedd att betala en avgift. Gick så till banken strax innan de stängde. Och nu fanns pengarna där. Fast jag satte hjärtat i halsgropen när de sa att jag inte kunde få dem förrän på måndag. Men det var fel. Jag fick R199,70. Så i morgon bitti ger jag mig av.

Jag köpte ett vykort till mamma där jag berättade att pengarna kommit. Och så köpte jag ett gratulationskort som jag skickade till Per för hans födelsedag. Bussen ut tog fruktansvärt lång tid pga fredagstrafikstockningen. Gick av tidigare och köpte en karta på Caltex som inkluderade Rhodesia. På vandrarhemmet hjälpte jag till att montera studsmattan som ungarna har.

En sydafrikansk gubbe kom dit från Rhodesia. Jag pratade länge med honom. Han var lite fånig, men rätt schysst. Intresserad. Tyckte Sydafrika har fel, våra journalister hade rätt. Hade tydligen inget emot MPLA (jag sa att jag varit i Luanda). När jag packade tog jag ur en del saker som jag inte behöver och lämnade hos Warden. Bra, säcken var lite väl full innan. Hoppas jag kommer upp tidigt i morgon.

 

Jo’burg, bor på vandrarhem
Resor: R0,70, Mat: R0,70, Sovplats: R1,20, Kamerapensel: R2,40, RR-skrifter: R2,80, Summa: R9,74
Johannisburg, Sydafrika

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *