1/4 Lämnar Johannesburg för att lifta norrut

Och första campingnatten utan tält sätter tålamod och utrustning på prov

Uppe halv sju. Bra! Duschade, åt frukost, (två stekta ägg mm). Packade. Och klockan var redan kvart över åtta! Kom till station kvart i nio och fick vänta till halv tio på tåget.

Slagghög i utkanten av Johannesburg fotat från tåget

Åkte till Kaalfontein. Bara en station i stort sett.

Blommor vid vägkanten i Kaalfonteing

Gick ut till motorvägen. Var på väg längs påfarten när första bilen stannade. En ensam kvinna på väg till Pretoria. Jobbade på Taxfreeshopen på Jan Smuts. Släppte mig vid motorvägskorsningen vid Verwoerdburg. Där hann jag bara gå halvvägs genom ”korsningen” innan en pickup stannade. Han tog mig bara nån mil men erbjöd mig att få bo hemma hos honom några dar om jag ville. Jag tackade nej för tillfället men tog hans adress. När jag var på väg till påfarten stannade en snut. Jag spelade helt oförstående och han ”upplyste” mig om att man inte gick gå på motorvägen. Han sa åt mig att gå in till stan och gamla vägen ut. Fan! En – en och en halv mil. Visst! Jag gick och ställde mig där påfarten började innan skylten.

Missade många bilar förstås, men jag ville inte ta risken att snuten fick syn på mig igen. Ganska snart stannade en kille i VW-buss. Han skulle också bara till nästa avfart. Samma sak där – påfarten. Några kvinnor i en pickup tog mig till nästa avfart. Och där: ingen trafik! Uppenbarligen Pretorias nordligaste avfart för praktiskt taget ingen trafik kom. Efter 20 min var jag beredd att gå i alla fall. Skulle bara se om någon av de tre annalkande bilarna skulle hitåt. Jo, den sista skulle det. Och stannade! En VW-buss. Jag tyckte den såg full ut (7 personer, en hund, packning) men jag fick plats.

Och äntligen tur! De skulle ända till Pieterburg. En afrikaaner-familj som inte pratade mycket engelska och tyckte att jag borde lära mig afrikaans. Längs vägen såg vi en kamel! Kom till Pieterburg halv fem. Jag bestämde mig för att stanna där. De körde mig till campingen. Himlen såg lite hotande ut men här finns inget billigt hotell.

Jag satte mig under en gran (Förklaring: När C-G reste hem tog han med sig tältet – det var hans och han kanske skulle behöva det hemma, så jag får sova under bar himmel). Jag frågade några rhodesier där om det fanns någon butik i närheten (campingen låg 4 km från stan). Nej, men jag fick lite mjölk av dem. Åt kokt potatis, cornflakes med banan och mjölk, ägg kokade i Jo’burg, äpple. Skapligt.

Diskade och duschade. Super-duschar. Satte mig i mörkret och lyssnade på Radio 5. Runt omkring campingen var det ett fruktansvärt oväder. Himlen var ständigt upplyst av blixtar. Men det gick ett bra tag med bara en liten skur. Men så började det närma sig… Jag hade allt i ryggsäcken med regnskydd. Själv satt jag på liggunderlaget i sovsäcken med regnrock, liggunderlag och jacka som skydd för mig och sovsäcken. Det regnade i kanske en timme.


Svårt att fånga blixtarna på bild men det framgår nog ändå att det var ett riktigt oväder

När det slutade regna flyttade jag ut från trädet där det droppade och la mig att sova under en stjärnklar himmel.

 

Johannesburg-(tåg)-Kaalfontein-(lift)-Verwoerdburg-(lift)-Ö Pretoria-(lift)-Ö Pretoria-(lift)-NÖ Pretoria-(lift)-Pietersburg, 33, 4 mil, sover på camping
Resor: R1,19, Mat: R0, Sovplats: R1, Övrigt: ¤0,72, Summa: R2,91
Johannesburg-Pietersburg (nu Polokwane), Sydafrika

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *