2/4 Många korta liftar men kommer så småningom närmare gränsen

Och flera av de jag liftar med varnar för säkerheten i Rhodesia där det råder inbördeskrig

Klockan gick en timme före när jag först vakna av solen och jag tyckte det var konstigt att solen inte gick upp förrän kvart i sju. Själv gick jag upp kvart i sju (vad jag trodde var kvart i åtta). Hängde upp de blöta sakerna på tork och konstaterade att det hela gått relativt bra trots allt. Åt frukost och skrev dagbok. Tog min säck och gick efter några ord med Rhodesierna. Varmt men ändå rätt skönt att gå. Efter 2 km en korsning där jag inte visste hur jag skulle gå. Stannade en Merca och frågade. När jag gått ytterligare en km kom Mercan tillbaka och körde mig ut ur stan. Schysst, det var rätt långt. Där fick jag efter en kvart lift 7 km längre norrut med en prydlig ung man. Sen stod jag nog en halvtimme i skuggan av ett träd innan en överbyggd pickup stannade.

Spikrak väg så långt ögat når…

Jag satt bak (riktigt svalt) och såg ingenting. De åkte till avtagsvägen till Elin Hospital. Därifrån fick jag rätt snart lift sista biten in till Louis Trichardt, där jag köpte äpplen, en konservburk till ikväll och mjölk och en Fanta och en söndagstidning som jag läste ett tag i en park där.

Parken där jag rastade

Gick vidare i värmen i backig terräng till ett lämpligt ställe. 20 minuters väntan innan ett trevligt par tog mig en mil till Waterpoortvägen.

Ett av ställena där jag stod och väntade på lift i den glesa trafiken

Flera av de jag åker med tycker att det är farligt att åka till Rhodesia… Så stod jag nog en halvtimme och läste Newsweek, nästan ingen trafik alls. Men så stanna en stor pickup och jag fick sitta bland backningen där bak.

Motorcykel på väg att köra om pickupen jag sitter på

Längs vägen till Messina mycket och fascinerande Baobab-träd.

Ett av de många baobab-träd jag såg

I Messina fruktansvärt varmt. Frågade en mack-kille som rekommenderade mig att sova här (kl var 15) i natt och lifta till 7:00-konvojen i morgon. Funderade på campingen men den låg e3n bit söder om stan och jag måste upp tidigt i morgon. Jag ville inte få regn på mig igen och ett hotell is tan kostade bara R3,50 så jag tog det. Tvätta t-shirts på rummet. Badade (i rostigt vatten) – var helt genomsvett. Tog en promenad på stan i skymningen (liten håla). Beställde väckning 5:00. Värmde burken på rummet.
Fixade lite, läste tidning, skrev dagbok och gick och la mig tidigt.

 

Pietersburg (då)/Polokwane(nu) – Messina (då)/Musina (nu), Sydafrika
Pietersburg-(lift)-Pietersburg-(lift)-N Pietersburg-(lift)-Slows Tr-(lift)- Louis-Trichardt-(lift)-Wyllies Port-(lift)-Messina, 22,2 mil, sover på hotell
Resor: R0, Mat: R2,20, Sovplats: R3,50, Summa: R5,70

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *