3/4 Besöket i Rhodesia börjar i krigets tecken

Men fortsätter med att jag får bo hemma hos en förhållandevis liberal vit familj

Svårt att sova, början av natten var varm och fuktig. Bättre på slutet. Vaknade av mig själv tio över fem. Skit! Snabbade mig på. Skulle äta cornflakes och mjölk men mjölken var sur. Gick halv sex, portiern sov.

Gruvan i Messina i gryningen

Gick ut på vägen och en bit bort. Inte en bil åt det håller.

Sjukhus i Messina

Strax före sex kom en i alla fall, och stannade. En kille från SWA* som tjänstgjort som antiterroristpilot där i fem år och som skulle upp till Rhodesia nu och slåss där. Han skulle till Salisbury så jag tänkte byta bil i Beit Bridge. Jag hade inte några problem vid någondera gränsen. Jag hade gömt undan pengar för att smuggla in i Rhodesia men jag behövde varken visa några pengar eller fylla i valutadeklaration. Flygarn hade en massa papper att fylla i eftersom han åkte dit permanent. Jag fick uppehållstillstånd till den 18/4.

Klockan började närma sig sju när konvojen skulle gå från Beit Bridge så vi stressade. Kom dit ett par minuter före så jag bestämde mig för att stanna med honom. Ett 20-tal bilar ingick i konvojen. Tre pickups med kulsprutor bakpå utgjorde beskyddet. Ett antal äldre vita snubbar i kamouflageuniform och med maskingevär drällde omkring. Bossen samlade oss för kort genomgång först om vad vi skulle göra och inte göra. Så bar det iväg i 80-100 km/tim.

Flygarn frågade mig om jag använt en pistol någon gång. Inte? Då ska jag visa dig och så instruerade han mig på en 9 mm armépistol. Själv hade han en .44 revolver. Rätt obehagligt men spännande. Om vi blev attackerade och måste stanna skulle vi slänga oss i diket och jag skulle ta av min röda tröja**… Men ingenting hände förstås. Vi hade paus på ett ställe och jag åt några mackor och drack kaffe. I Fort Victoria upplöstes konvojen och vi åkte på egen hand till Salisbury***.

Längs vägen till Salisbury

Landskapet var rätt monotont, flackt bushlandskap. Ibland några berg. Soldater här och där längs vägen. Privatbilar med maskingevärspipor stickande ut ur fönstret. Han berättade en hel del om krig och sådär. När jag kom till Salisbury gick jag till informationsbyrån, tog några broschyrer och fick reda på var vandrarhemmet låg.

Gick däråt i den fruktansvärda värmen är plötsligt en bil med en kvinna och en tjej stannar och vinkar till sig mig. De frågar vart jag är på väg, varifrån jag är och om jag vill bo hos dem en natt. Ja, tack, säger jag och hoppar in. Så hamnar jag hos familjen Dillon i deras stora villa med flera tjänare. Efter att ha duschat pratar jag med dem och olika personer som kommer på besök. De verkade rätt schyssta. Väldigt liberala som de sa själva. Tyckte Sydafrika var fel. Men de hade förstås ingen sympati för terroristerna. Många afrikaner var dumma men det fanns bra också. De hade svarta vänner och barnen gick i blandade skolor. De verkade schyssta mot sin tjänare. Jag hade trevligt och var glad att jag tackat ja.

På onsdag kan jag få lift med fadern till Bulawayo. Han kom hem från jobbet i svart kostym (!) men bytte snabbt till ledigare kläder. Han verkade rätt schysst men visade sig vara mindre liberal än dem och tyckte inget vidare om svarta. Vi åt kvällsmat och satt och pratade om Sverige och Afrika och Rhodesia. Några av tjejens (Valery) kompisar var där också. En kille på universitetet ska visa mig det i morgon. På förmiddagen ska deras chaufför ta mig till de afrikanska townshipen! Jag måste säga att Rhodesia verkar schysstare mot de svarta än Sydafrika. Man får t.o.m. gifta sig med dem om man är vit.

* SWA=South West Africa = nuvarande Namibia
** Det här minns jag som en väldigt utmanande situation. Vad skulle jag göra om konvojen blev angripen av gerillan (frihetskämparna i mina ögon, terroristerna i de andras)? Ställa mig upp och säga ”Jag är svensk, jag är på er sida”? Knappast. Skjuta mot gerillan? Knappast heller. Gömma mig och hoppas på att inte bli träffad. Förmodligen. Hur vet man sånt i förväg?
*** Nuvarande Harare

 

Messina-(lift)-Salisbury, 59,6 mil, sover hos familj,
Resor: R0, Mat: R0,95, Sovplats: R0, Summa: R0,95
Messina/Musina, Sydafrika – Salisbury/Harare, Rhodesia

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *