4/4 Besöker svart grundskola och blandat universitet

Och har ett långt politiskt/filosofiskt samtal med min värd som visar sig ha de mest skrämmande åsikter

På morgonen var jag med Patricia, mamman, runt med bilen.

Centrum i Salisbury/Harare
Centrum i Salisbury/Harare

Vi hämtade hennes mamma och var hos veterinären och sen var vi hos nån bekant som hade en helt otroligt stor trädgård/park. Och ett superlyxigt hus. När vi kom tillbaka ”hem” tog chauffören Francis mig med till ett av townshipen.


Bilder från det svarta bostadsområdet – både fina och sämre hus

Vi tittade på olika hus, var hos några han kände och kom till en skola. Vi gick in och träffade rektorn som tog mig runt. Det var en secondary school med elever mellan 13-18 år. Jag var i en klass ett bra tag, svarade på frågor om Sverige och plåtade. #De hade undervisning om slavhandeln.) Var också och tittade på hemkunskap för flickor och träslöjd för pojkar. Mycket intressant och roligt men vi hade bråttom tillbaka.


Bilder från skolan


Mer skolbilder

Vi såg också Bishop Muzorewas hus med jätteträdgård. Vi hann inte åka till det lyxtownship som Francis ville visa.

Jag åt lunch ”hemma” och sen kom grannpojken Kevin som pluggar juridik på universitetet och tog mig med dit och vi gick runt ett tag och satt och snackade om Rhodesia. Universitetet (det enda i Rhodesia) har 1800 studenter, 60 % svarta. Utbildningen var bra, men han fasade för hur det skulle bli när det blev Zimbabwes universitet. Kevin var relativt schysst även om han var rasistisk. Tänkte lämna landet för att slippa armén. Han fick min adress hemma.

”Hemma” igen skulle jag laga min röda frottétröja som fått ett hål på axeln, men Patricia hjälpte mig med symaskin.

När Roger kommit hem diskuterade han och jag politisk filosofi med utgångspunkt från Sverige. Mycket intressant. Vi pratade i flera timmar och var mycket oense. Han hade en fruktansvärt rent fascistisk ideologi. Han hade startat med två tomma händer här han kom hit som ung och var nu framgångsrik affärsman. Han tyckte Sverige hade för höga skatter. Och han tyckte inte om de bidrag de går till. Om man inte arbetade skulle man svälta. Vita Rhodesier kan inte få ett öre av staten om de så svälter ihjäl som arbetslösa. Hanföraktade genomsnittsmänniskan. Han ansåg sig vara demokrat men vid närmare diskussion ansåg han att de flesta människor inte var mogna att rösta och att när allt kom omkring var det ändå bara den starkaste ledare som beslutade och att det bästa vore nog en välvillig diktator – som Franco till exempel. Han tyckte att människan skulle tävla i stenhård konkurrens och att de som lyckades sämst skulle dö, det var bra för den mänskliga rasen. Han var helt oförstående för att någon kunde vilja dela med sig till de som har det sämre. En riktig fascist. Vi pratade också om Afrikas utveckling. Och om Rhodesia. Han sa: Du får inte säga det här till nån och jag kommer alltid att förneka att jag sagt det men jag vet helt säkert att Israel sänder soldater hit för att tränas av våra officerare. Det du! Och så sa han att om terroristerna skulle komma att skada eller döda någon i hans familjs så skulle han hämnas, inte på terroristerna utan på Europa, som hjälpt dem. Han sa att många rhodesier kände som han och att de skulle skapa en terrorvåg över Europa som skulle få IRA och Röda brigaderna att se ut som pojkscouter. Han förklarade att de flesta rhodesisksa män gått igenom tre års militär- eller miltärisk polis-tjänst. Att de skulle bli förbannat skickliga terrorister. Oj vilken man…

 

 

Salisbury/Harare, Rhodesia/Zimbabwe
Salisbury, bor hos Dillons
Resor: R0, Mat: R0, Sovplats: R0, Summa: R0

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *