5/4 Liftar med rhodesiska officerare

Som utan att skämmas pratar vitt och brett om olika krigsförbrytelser de begått

Roger skulle åka till Gwelo I tjänsten och jag skulle åka med. Jag tog farväl och sa att jag kanske skulle komma tillbaka till Salisbury och då komma till dem igen. Roger hade en Jaguar och körde i 90 mph. Vi pratade om bland annat svenska försvaret och han trodde inte sina öron när jag berättade om medbestämmande, soldatfack, ledighet över helgerna, etc. Han sa att en handfull rhodesiska soldater skulle kunna inta Sverige. Och jag tror honom.

I Gwelo såg jag ett ånglok som var i drift

I Gwelo fick jag stå en och en halv timme innan jag fick lift. Det var tre soldater (officerare) som varit på kurs. De pratade hela tiden med varandra om olika stridserfarenheter de haft. Jag fick intrycket att ”terroristerna” alls är så lättbekämpande och ofarliga som vissa gör gällande. De pratade också om när de varit med om tortyr (placera en man i en hydda och tända på taket och inte låta honom komma ut förrän han berättar var ”terroristerna” finns), mördande av civila (som sjunger frihetssånger) brännande av byar (där man tror att det funnits ”terrorister”) och andra krigsbrott de varit med om.

Jag förstod också att det i de afrikanska reservaten nu finns ganska många ”strategiska byar”. Enligt dem hade allt stamkrigsorsaker. Två miljoner Matabele hade sedan gammalt dominerat fyra miljoner Mashona. Nu var inte Matabele representerat i Internal Settlement av annat än skuggfiguren Churiah, den store hövdingen var Nkomo och därför slogs de.

Gatubild från Bulawayo
Gatubild från Bulawayo
Gatubild från Bulawayo

När jag kom till Bulawayo gick jag till turistinformationen och tog reda på var vandrarhemmet låg. Fick också reda på att det går att åka buss t.o.r. till Vic’ Falls för 4:-$* men att det förutsätter tre-fyra nätter där uppe och jag har inte tid med det. Var på vandrarhemmet och lämnade säcken. Gick runt stan – förvånansvärt liten utan riktigt centrum. Satt i en park och läste tidningar. Var på ett varuhus och handlade mat och gick ut till vandrarhemmet. Där bodde en kanadensisk ung grabb som varit i Rhodesia i tre år och bl.a. sysslade med brightlightning, dvs snoka rätt på ”terrorister” och tala om det för armén och få en massa belöningar för det. Lagade min fältskjorta som återigen spruckit upp, nu på nya ställen.

* 1 Rhodesisk dollar = 1,25 Sydafrikanska Rand

 

Salisbury/Harare-Bulawayo, Rhodesia/Zimbabwe
Salisbury-(lift)-Gwelo-(lift)-Bulawayo, 44,1 mil, sover på vandrarhem
Resor: R0, Mat: R1,75, Sovplats: R0,95, Övrigt: R0,95, Summa: R3,65

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *