9/4 Jag och Dennis gör sällskap söder ut

Men blir avsläppta från en lift mitt ute i osäkert land

Gick upp redan halv sex för att passa konvojen som vi trodde gick sju. Den gick halv åtta, men det vara bara två bilar i den och de hade inte plats. Aj, aj , aj. Nåja, vi ska väl komma till Bulawayo i alla fall. Vi väntade kanske en timme tills bilen vi puttade igång igår kom. Han tog oss med till Wankie, vi blev avsläppta i närheten av polisstationen längs huvudvägen.

En by fotad i farten från bilen vi åkte med

Där blev vi stående bra länge (över en timme). Efter ett tag kom ytterligare en liftare och sen ytterligare en. Till sist fick alla fyra lift med en armélastbil som skulle till Lupane 16 mil bort. Men han ändrade sig och svängde av mot Dett bara fem mil bort. Nu stod vi mitt ute på landet i ett TTL (rhodesiskt homeland). Klockan var väl kvart i ett så vi hoppades fortfarande på lift söderut.

Här stod vi och hoppades på lift men kor var det enda som passerade oss

Men allteftersom tiden gick började vi bli oroliga. Det här var absolut inte rätta stället att vara på när det börjar gå mot skymning. Vi var bara 30 km från hotellet vi såg blivit attackerat. Vi funderade på olika alternativ – försöka ta oss till Dett eller lifta till Wankie. Dennis och jag och en av de andra tog till sist (kvart i tre) en afrikansk buss till Wankie. Skönt att vara i säkerhet. Vi gick till polisstation och fick löfte att sova där. I morgon kl 9 går konvojen härifrån. Då ska vi komma med. Vi gick in till Wankie och åt på ett kafé. Nu är vi tillbaka på polisstn och har fått et kontorsrum att sova i.

Efter att vi båda skrivit dagbok gick vi till mässbaren och drack bärs, spelade MasterMind och träffade Roger, en av de många medelålders män som blir inkallade förpolistjänst, sammanlagt 120 dagar om året.

 

Vic’Falls-(lift)-Wankie/Hwange-(lift)-vägen till Dett/Dete-(buss)-Wankie/Hwangie, 20,6 mil, sover på polisstation
Resor: R0,75, Mat: R2,75, Sovplats: R0, Summa: R3,50
Vic’Falls-Wankie/Hwange, Rhodesia/Zimbabwe

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *