11/4 Ska försöka söka upp en oppositionell kontakt i huvudstan

Men det visar sig kräva mer tålamod än jag föreställt mig

Gick upp kvart i sex, men fann köket låst… La mig tio minuter tills boyen kom och öppnade. Väckte Dennis. Klara vid sju-tiden. Tog trekvart att gå genom stan. Väntade c:a en kvart tills en ung farmare/sjukvårdare/arméanställd tog oss med till hans farm en bit ut och bjöd på te. Han hade haft en farm nära östra gränsen men övergett den pga ”terroristerna”.

Sen tog det nog en halvtimme till nästa lift, ända till Gwelo med en pickup och två andra liftare. Han släppte av oss på fel ställe och en kvinna körde oss ut till rätt plats. De två andra liftarna gick bortåt men vi stannade. Vi fick en lift till Que Que där det redan stod en liftare. Där blev vi kvar i 50 min innan vi accepterade en kortis ut i bushen. Efter en timme började vi fundera på att vända tillbaka men då kom det en kille som skulle till Gatooma.

När vi kommit dit visade det sig att han skulle ända till Salisbury. Toppen. Vi var oroliga att inte komma fram. Strax innan Salisbury åkte vi igenom ett otroligt åskregn. Vi gick till vandrarhemmet.

Gatubild


Rhodesia var ju bojkottat av hela världen utom Sydafrika. Därför tog jag en del bilder på stora västerländska företags representation i landet. Här några bilder på en Volvo-verkstad.

Jag bestämde mig för att göra ett försök redan i kväll att hitta Claude Maretza, Ulf-Görans kontakt, boende i ett av townshipen och ”taxichaufför för AZ-taxi”. Jag tog reda på var AZ-taxis central låg och gick ut på stan för att hitta den. Längs vägen såg jag en av deras bilar. Chaffisen sa sig känna Maretza och visste att han jobbade ikväll. Han skulle ropa på radio och be honom komma till biografen utanför vilken vi stod. Klockan var halv sju. Jag stod och väntade och väntade och… Halv åtta bad jag en AZ-taxi upprepa frågan. Väntade. Halv nio kom bil 106 med mr Maretza, men inte Claude Maretza. Claude var dennes uncle och jobbade som lärare men extraknäckte på taxi under loven.

Men unge Maretza körde mi gut till Claudes adress i Harare. Vi var där kvart i nio. Claude var inte hemma men hans fru sa att jag kunde vänta, han skulle komma klockan 10. Så jag satte mig i deras lilla primitiva men fint möblerade rum. Hon bjöd på te och vi småpratade lite. Klockan blev tio och vi väntade och väntade. Satt i våra stolar, sa något ord då och då, nickade till då och då. Halv tolv bestämde jag mig för att vänta till tolv men inte längre.

Kvart i tolv kom han och jag blev hjärtligt välkomnad. Han var verkligen glatt överraskad. Vi pratade ett litet tag men sen sa han att klockan var mycket och han erbjöd mig att sova över där. Ja tack, mer än gärna. De plockade fram en extrasäng med sköna sängkläder. Jag var på toaletten som låg separat och vara v ”arabmodell”. Somnade skönt.

 

Bulawayo-Salisbury/Harare, Rhodesia/Zimbabwe
Bulawayo-(lift)-N Bulawayo-(lift)-Gwelo-(lift)- QueQue-(lift)- N QueQue-(lift)- Salisbury, 44,1 mil, sover hos Maretza
Resor: R1,90, Mat: R1,20, Sovplats: R0, Övrigt: 0,30, Summa: R3,40

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *