18/4 Påbörjar resan mot Johannesburg (och så småningom Sverige)

Men hinner först med några avsked och ett ytterligare skolbesök

Väcktes av att de gick upp strax före sex. Baksmälla. Fruktansvärt trött. Gick upp halv sju, vaskade av mig och åt lite frukost (motigt).

Claude och hans fru utanför sitt hus

Tog några kort av dem innan jag tog farväl av hans fru och Claude och jag gick till hans skola, primary för 1-7 klass. Vi hälsade på rektorn och gick runt i de olika klasserna och hälsade på lärarna, etc. Hans egen klass hade domestic science så han hade ingen undervisning. Till sist kom vi till hans klass och stannade ett tag hos pojkarna i träslöjden och de frågade en massa om Sverige. Så ville plötsligt rektorn ha iväg mig för inspektörn (vit) skulle komma och så skulle han börja undra vad jag var för en. Löjligt tyckte Claude.

Claude på sin skola

Vi gick till en butik och skaffade en taxi. Claude gav mig de $14 han var skyldig mig men jag tog bara 4 eftersom han åkt taxi till sjukhuset, posten och igår kväll. Så tog vi ett ömt farväl. Han hade tydligen inga planer på att ses ikväll. Skönt.

Lokalbuss i Harare – som då var en township i

Tog taxin till vandrarhemmet. Fortfarande bakfull. Jag var skyldig Dennis $6 så jag var tvungen att gå till banken och växla. När jag kom tillbaka var Dennis där så vi tog farväl. Åt en yoghurt, packade och gav mig iväg tjugo i elva.

Tobaksauktionshuset
Tobak var en viktig exportgröda för Zimbabwe – trots bojkott

Som tur var var det mulet och svalt för jag fick gå c:a 7 km. Jag var fortfarande på en ”stadsväg” mellan Harare township och ett industriområde när en kille stannade och tog mig ut några km. Där dröjde det inte länge (trots lite trafik) tills en pickup stannade Jag fick sitta på flaket i regn men det gjorde inget för vi skulle ända till Enkeldoorn. Klockan var två när jag kom dit. Och den var kvart över tre när jag kom därifrån.

Konvojen skulle gå fyra från Umvuma så jag var lite nervös. Blev avsläppt tjugo i fyra ”en bit” från konvojen och började gå hastigt längs vägen. När klockan var fyra var jag genomsvettig men såg fortfarande ingen konvoj. Då stannade en bil med tre ungdomar som skulle till Fort Vic och de körde på egen hand. Det visade sig att konvojen var ytterligare flera km bort och vi åkte förbi dem innan de startat. Blev avsläppt utanför polisstationen i Fort Vic och blev lovad att få sova där.

Gick ut på ”stan”, skrev vykort, gick längs Beit Bridge-vägen en bit, drack en läsk och gick på dass på en soppamack. Tillbaka på station halv sju. Sitter och pratar lite med snutarna, läser Newsweek, skriver dagbok och funderar på om jag ska våga ta fram köket och laga kvällsmat. La mig på golvet vid 9-tiden. Ljuset släcktes snart och jag sov gott.

 

Salisbury/Harare – Fort Victoria, Rhodesia/Zimbabwe
Salisbury-(lift)-S Salisbury-(lift)-Enkeldoorn-(lift)- Umvuma-(lift)- Fort Victoria, 29,4 mil, sover på
Resor: R2,20, Mat: R1, Sovplats: R0, Summa: R3,20

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *