19/4 Lyckas lifta över 80 mil

Och kommer nu ”hem” till Johannesburg som känns väldigt bekant och hemtamt

Väcktes av röster och tramp kvart i fem efter att ha sovit hyfsat. Gick upp, packade, åt lite frukt, läste Newsweek och tog farväl på station när det börjat ljusna lite. Började gå mot konvojplatsen men fick lift med en polis. Var där redan trekvart före konvojen skulle gå (7:00).

De första bilarna hade inte plats men ganska snart hittade jag en med ett medelålders par och en liten grabb som var villiga att a mig med. Det vare en stor konvoj – 40-50 bilar och det gick inte särskilt fort. Längs vägen såg vi en giraff som sprang längs vägen instängd av stängslen längs sidorna.

Den stackars vettskrämda giraffen. I Sverige kan det vara älgar – här giraffer 🙂

Hade svårt att hålla mig vaken. Trevliga människor. Hon född i Sverige men kom hit när hon var tre år. Vi stannade i Bubye River och jag åt en sandwich och drack en läsk för att göra av med rhodesiska mynt. Strax innan Beit Bridge var några åsnor på vägen och fick en husvagnsbil att bromsa och göra in i ett broräcke. Inte så allvarligt.

Gränserna gick som smort. Med ett undantag – Sydafrikanerna stämplade ”not refundable” i min biljett Jo’burg-Nairobi. Så nu är jag så illa tvungen att använda den. Men det skulle jag väl ändå ha gjort i alla fall. Vi stannade för en öl i Messina. Från och med nu var det kul att känna igen en massa platser där jag stått och liftat på vägen norrut. De tjafsade en massa om var de skulle äta och var det skulle sova. Vi åt en bit söder om Louis Trichardt, dvs jag tog en öl. De bjöd på ägg, mackor, kyckling, skinka i bilen så jag var riktigt mätt. Vid fyratiden var föraren trött och de släppte av mig söder om Potgietersrus för att själva sova där.

Jag stod en timma och skulle snart gå in och hitta någonstans att sova när en bil stannade och föraren vill sälja sin ”R100:- klocka” till mig för R10 för att få pengar till bensin. Han verkade skum så jag lät honom åka och snart kom en trevlig rhodesier som skulle till Pretoria. Toppen – då kan jag ta tåget till Jo’burg. Aldrig trodde jag att jag skulle vara där till kvällen. Han var väldigt pro-afrikansk. ”Skulle stödja gerillan om de bara slogs mot de vita och inte hade ihjäl en massa av sina egna.” Hade blivit förhörd i fem dagar av sydafrikansk säkerhetspolis när han bodde där efter tips av sin egen bror och blivit stämplad som kommunist och flyttat tillbaka till Rhodesia.

I Pretoria träffade jag en massa nyfikna soldater, hamnade på fel tåg – ett snälltåg. Konduktörn gillade det inte men gjorde inget. Kom till Jo’burg 21:42. Missade alltså 21:40 bussen och sitter nu och väntar på 22:35 bussen.

 

Fort Victoria/Masvingo, Rhodesia/Zimbabwe – Johannesburg, Sydafrika
Ft Vic/Masvingo-(lift)-Potgietersrus/Mokopane-(lift)-Pretoria-(tåg)-Jo’burg, 83,5 mil
Resor: R1,49, Mat: R0,50, Sovplats: R1,20, Summa: R3,19

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *