20/4 Det börjar bli kallt i Johannesburg

April är ju höst där nere

Sov gott och länge men ändå inte utsövd. Åt några smörgåsar till frukost. Tog halvelvabussen in till stan. Kände mig snart hemtam med gatorna etc. Kallt, kallt och grått.

Först gick jag nyfiken till El Al. Den trevliga kvinnan och livvakten kände igen mig och hälsade glatt. Hon kollade snabbt och fick reda på att min reservation TLV-CPH blivit confirmed. Toppenskönt. Men sen berättade hon att El Al-personal strejkar just nu och inga flyg går sen tre veckor (undrar hur det gick för C-G?). Om de fortfarande strejkar när jag ska åka blir jag ombokad på andra bolag för samma pris. Ska kontakta dem den 28/4 för besked. Hoppas att strejken är över då.

Gick sen till Air Rhodesia för att lösa in min Bulawayo-Jo’burg-biljett. Men de hade inga pengar så jag skulle komma tillbaka på eftermiddagen. Så försökte jag ringa numret där Patricia skulle vara men fick inget svar. Gick upp till Berea och Soper Rd för att titta på det omtalade stället där man bor för R1,50 per dag. Såg hufssat ut och mycket bättre läge än vandrarhemmet – som ju kostar R1,90/dag inkl bussresorna. Flyttar nog dit i morgon. Strövade runt lite i Highpoint.

Gatubild

Tittade på anslagstavlorna trots att jag inte kan använda dem (pga stämpeln i flygbiljetten). Funderar så smått på att gå och se ABBA the movie. Funderar allvarligare på att se Grease – en teatermusical med rock’n’roll från 50-talet. Känner en undermedveten motvilja mot att sätta igång att kontakt de män jag fått telefonnr till av Father Louis Peters. Gick till Wimpy och åt (lyxigt).

Det blev aldrig något biobesök

Satt i en park i kylan och läste tidningarna. Gick till Air Rhodesia och fick mina pengar. Tänkte gå till de ”afrikanska” kvarteren kring Diagonal St och plåta lite vid ”sluta-jobbet-tiden” men det var alldeles för mörkt, helmulet och lite regnigt.

Gatuartist

Drev omkring lite innan jag tog en buss ut och åt en hamburgare i Townsview, Burger Ranch. Hade köpt fruktsallad och vaniljsås på OK i stan för supé. På vandrarhemmet ringde jag Pat som sa att hon skulle ringa Valery på ett annat ställe och be henne ringa mig för att bestämma en tid i morgon att träffas för att åka till Rand Show – deras S:t Eriks-mässa. Hade tänkte gå dit i alla fall. Men ännu har inte Valery ringt. På vandrarhemmet bor två tyskar som res ner längs östkusten. Och så André som jag mötte innan jag åkte till Rhodesia. Läste tidningen omsorgsfullt och skriver det här. Måste också försöka skriva luckan som uppstod när jag var på sjukhuset.

 

Johannisburg, Sydafrika
Jo’burg, sover på vandrarhem
Resor: R0,70, Mat: R4,50, Sovplats: R1,20, Övrigt: 0,27, Summa: R5,47

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *