21/4 Byter boende och besöker stor mässa

Och tampas med inre motstånd mot att kontakta oppositionella som jag fått tips om

Ungefär kvart över åtta ringde telefonen (jag sov) och André svarade. När han lagt på sa han att det var Valery men att hon skulle ringa igen vid tiotiden. Sov ett tag till – väldigt trött. Gick upp och åt frukost, packade och la mig att läsa tidningen i väntan på samtalet. Framåt tio ringde telefonen en massa gånger men det var inte Valery. Antagligen fick hon upptaget när hon försökte. Jag väntade och väntade.

Kvart i tolv gav jag upp och tog mitt pick och pack och åkte för att flytta in på 52 Soper Rd. Bytte buss inne i stan och kom ända fram. Fick ett dubbelrum på bottenvåningen som ingen annan bodde i just då. Skåp och handfat på rummet. Köket sämre än vandrarhemmets. Ingen dusch, men i ett badkar en slanganordning som skulle ersätta dusch. Inget dasspapper på ena toaletten. Men – framförallt – läget är bra. 5-10 minuter till Hillbrows köpcentrum. Stort Checkers snabbköp öppet till 20:00.

Pensionatet på 52 Soper Rd – foto Mats Rundkvist 1978
52 Soper Rd Foto Google Street View 2013 

Gick till tillhörande hotellet tvärs över gatan och ringde till Dillons nummer men inget svar. Gick till ett av de många snabbmatställena och åt två goda crépes.

Gick till stationen och tog en buss ut till Rand Show. Utanför ingången myllrade det av svarta poliser med automatkarbiner. De skulle ha nån sorts exercis.

Överallt myllrade det av folk, särskilt svarta skolbarn.

På arenan var det hästhoppning. Strövade runt och tittade på de olika utom- och inomhusstånden. Såg ut ungefär som S:t Eriksmässan (som jag aldrig varit på). Stånd för Electrolux och Husqvarna. Polisen hade ett sabotage-stånd. Bibelstånd fanns också. Nöjesfält.

Gick till arenan och såg avslutningen av drum majorettes tävling.

Sen kom 500 ”Bantu-poliser” från polisskolan i Hammondskraal. Rena militärparaden. Typiskt befälsgastande snubbe kommenderade. Jag tog en massa bilder.

Sen var det dags för de flygande Fiaterna. Hälften Fiat-reklam och hälften stunt-bilcirkus. Hopp, hopp med brinnande bil som landade på en massa vrak.

Körde genom eld med kille som tog eld. Körde på två hjul. Men roligast var nästan sättet de körde omkring på med häftiga sladdar. När det var slut åkte jag in till stan igen.

Handlade mat innan jag gick till rummet. Läste tidningen, lagade mat, skrev dagbok och kände mig väldigt trött. Ringde också till Patricia och sa farväl och la mig halv tio. Känns väldigt motigt att ”behöva” göra de här kontakterna med svarta nationalister. Jag måste överkomma det.

 

Jo’burg, sover på Soper Rd
Resor: R1,30, Mat: R6:05, Sovplats: R1,50, Övrigt: 1,25, Summa: R10,10
Johannisburg, Sydafrika

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *