24/4 Besök på välgörenhetsorganisation och hemma hos svenskt par

Och dagboksanteckningarna börjar bli väääldigt utförliga – nu också med handlingslista 🙂

Sov ganska länge och var ändå trött på morgonen. Åt frukost och gick sen direkt till Black Sash. Blev väl mottagen. Presenterades för en svenska som arbetade frivilligt där. Hon bjöd hem mig till dem, skulle komma och hämta mig halv sex. Sen satt jag och pratade om Black Sash med en kvinna, dess historia, finansiering, förhållande till myndigheterna. Mycket intressant. Jag fick en del skrifter av dem och tecknade en prenumeration på deras tidskrift. Sen satt jag och lyssnade på deras rådgivare. Det var en lugn dag sa de.

Jag hörde en kvinna som hade problem med en skilsmässa som hon inte hade något papper på – hon kunde inte få någon hjälp. Och så en man som ville ändra sitt efternamn i referensboken, det hade blivit fel när han först fick den. De hjälpte honom med att skriva en ansökan för honom och hans fru och intyg som släktingar skulle skriva på. Ett ärende där de kunde göra verklig nytta. En kvinna som jag pratade med där gav mig sitt telefonnummer för att jag skulle kunna komma och äta hos dem nån gång.

Gatubild

Gick från kontoret vid ett-tiden. Kände mig sömnig och matt. Börjar bli rädd att det är sjukdomssymtom. Gick till OK och köpte mjölk, ägg, bananer (ingen mat för ikväll eftersom jag är bortbjuden) schampo, dasspapper och diskkuddar. Gick hem och duschade, tvättade håret. Gick till näraliggande tvättinrättningen och tvättade så gott som allt jag hade. Läste tidningen medan jag väntade. Kom tillbaka halv fem.

Tidningsförsäljare

Satte mig utanför huset och läste tidningen i väntan på att de skulle komma. Det tog mig i bil till deras hus i Melville där jag spenderade några timmar. Konstigt det kändes att prata svenska i början. Han var här på ett treårskontrakt för sitt bolag, Svenska Fläktfabriken. De skulle åka hem om några månader.

Hon var rätt kritisk mot Sydafrika, om än inte som svenska tidningar. Han var inte så kritisk, om än inte helhjärtat positiv. Vi pratade så där lite allmänt om Södra Afrika, om min resa, etc. Hade trevligt. De skjutsade mig tillbaka till Soper Rd. När de åkt kom jag på att jag skulle fråga Eva om vad jag kunde göra med kläder som jag inte ville ta med hem.

Jag gick upp till ett apotek på Pretoria St som har en telefon, ringde och hon sa att det finns insamlingar inför vintern i Soweto och hon skulle gärna ta emot om jag hade nåt. Ska höra av mig innan jag åker.

Skrev dagbok och gick och la mig. Rätt sent och inte så trött. Inbillar mig nog bara sjukdomar. Magen nästan bra men inte riktigt.

 

Jo’burg, sover på Soper Rd
Resor: R0, Mat: R0,82, Sovplats: R1,50, Övrigt: R2,83 (tvätt mm), Pren på SASH: R3, Summa: R8,15
Johannesburg, Sydafrika

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *