26/4 Träffar en trevlig oppositionell vit kille

Och får en oväntat hög räkning från läkaren på sjukhuset i Rhodesia

Gick upp först när jag måste (har blivit lat) för att ringa Father N (vid tiotiden). Fick förstås inte tag på honom. Försökte ringa Mrs Gould men hon var inte inne. Ringde vandrarhemmet, de skulle inte in till stan så jag fick komma ut och hämta breven. Åt frukost. Gick ner på stan.

Gick till bokhandeln jag hört om på Black Sash och de hade två av böckerna. Jag köpte båda för att ev posta hem. Rätt dyra, men va fan? De satte upp mig på sin mailinglist för ”Africana”-böcker.

Vandrarhemmet i Townsview där jag bodde tidigare

Tog bussen till Townsview, var bara in och hämtade breven och tog samma buss tillbaka. Ett brev från C-G, han kom hem bra, flög Kbh-Sthlm. Rigorösa säkerhetskontroller inkl ryggsäck i Nairobi och Tel Aviv. Två brev från Dr Pittaway. Vävnadsprovet ännu inte klart, resultatet skickas till Sverige. Och så skickade han en räkning (borde ha anat det). Men så hög: $46! Vad gör man annat än betalar. Gick till posten och bad om hjälp. Jodå, jag kunde skicka per post sa de. Tills de fick höra att det var över R50:-. Då gick det inte. Jag ska gå till banken (gamla kära Standard Bank på Fox St) i morgon så får vi se vad de kan göra.

Ringde S:t Mary’s Cathedral igen – försök kl 10:05 i morgon blev svaret. Ringde Mrs Gould, pratade med Michael, hennes son, och bestämde att han skulle komma och hämta mig kvart i sju. Skrev vykort till T.D. Gick till El Al, vanliga kvinnan inte där, vakten sa att strejken är över. Skönt! Gick och satte mig i en park med tidningarna. Vid fyratiden gick jag till svarta bussterminalen, Diagonal St, och Westgate-stationen. Tog en del bilder. Inte så mycket folk som jag väntat mig.


Bilder från buss- och tågpendlarnas väg hem till sina bostäder i Soweto och andra townships

Vid fem gick jag hemåt, handlade en liter mjölk. Läste tidningen på rummet i väntan på Michael. Resten av familjen var borta så vi gick på en restaurang i närheten. Han var absolut det radikalaste jag träffat so far i Sydafrika. Gick på universitetet nu men skulle söka sig över till England om ett år. Var aktiv i Wits, rag-aktiviteter. Hade arbetat för PFP (Progressive party) men tyckte inte de fyllde nån större funktion och var delvis fel ideologi. Var pessimist (våldsam revolution) om framtiden. Tyckte Butelezi var en marionett. Ogillade afrikaaners. Skulle åka runt i Europa, inkl Sverige. Fick min adress. Jättetrevlig kille. Synd vi inte möttes tidigare. Han hade tagit mig med till kompisar och Rag-fester mm. Nu måste han koncentrera sig på examen och på måndag åka till Natal.  Rekommenderade mig att gå och se en rugby-match (hade tänkte på det i alla fall). Enda tänkbara i Pretoria på lördag em. Ska försöka skaffa biljett. Han var med ”hem” ett tag innan han måste gå och jag skrev det här innan jag gick och la mig.

 

Jo’burg, sover på Soper Rd
Resor: R0,70, Mat: R0,32, Sovplats: R1,50, Övrigt: R0,37, Böcker R15,80, Summa: R17,99
Johannesburg, Sydafrika

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *