29/4 Går på rugby-match

Mitt första möte med denna mycket märkliga sport

På morgonen skrev jag gårdagens dagbok medan jag åt en yoghurt till frukost. Sen gick jag ut i Hillbrow. Växlade en resecheck på banken och köpte frimärken på posten. Tittade efter nya Newsweek som inte kommit. Tillbaka hem.

Gick igenom alla gamla tidningar jag samlat på mig, tog ut dem i solskenet och plåtade av det som var intressant (bl.a. en framsida av varje dagstidning). Lagade, före en gångs skull, en stadig lunch. När jag ätit färdigt försökte jag diska men tjänarna insisterade på att göra det.

Sen gav jag mig iväg mot Ellis Park och rugbyn. Det tog bara 20 min att gå. Gick runt arenan för att se vilka prisalternativ som fanns. (R3 och R2). Köpte R3-biljett med solen i ryggen. Rätt mycket folk redan. Klättrade upp och satte mig högst upp. Såg bra.

Först match mellan två universitetslag. Efter att ha tittat ett tag bad jag en kille bredvid förklara för mig. Han var trevlig och lärde mig så pass mycket att jag tyckte jag fick ett grepp om vad det gick ut på. De unga transvaalarna utskåpade Oranje Vrie Staatarna med 51-0. Sen kom B-lagen i en jämn match 19-17 till fristaten. Huvudmatchen vann Transvaal med 33-21 eller nåt sånt.

De yngstas spel var rätt ”vackert” men sen blev det tuffare och tuffare. Kul att se när de klumpade ihop sig. Häftiga rusningar till baslinjen. De slet och drog i varandra så tröjorna gick sönder. Ovanligt: pausen var bara några minuter och spelarna stannade på plan. Ingen coach i närheten av plan .Crazy sport – bollen t.ex. studsade helt oberäkneligt ibland. När de skulle lägga upp bollen för en free-kick kom bollkallen med en hink jord och spelare gjorde en hög att ställa bollen på.

Jag går inte in på reglerna i detalj här men väsentligt är hatt man inte får passa framåt. Det kan vara en stor fördel att sparka ut bollen så de andra får inkast – om man på så sätt flyttar spelet uppåt plan. Publiken var stor och engagerad. I närheten av mig satt en Fristatare som förde ett himla liv. En bit bort åt andra hålet en upphetsad Transvaalare. Jag försökte ta några bilder av dem (exponeringen osäker).

Efter fyra roliga timmar gick jag hem och knallade snabbt förbi alla bilar i den fruktansvärda trafikstockningen. På vägen hem köpte jag ananas och glass som jag blandade till en god middag. Spenderade kvällen på rummet med dagbok, tidning, etc.

Mindre än fyra dygn kvar till take-off!

Johannesburg, Sydafrika
Jo’burg, Sover på Soper Rd
Resor: R0, Mat: R1,21, Sovplats: R1,50, Övrigt R0,12, Rugby R3,30, Summa: R6,13

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *