1/5 Får ett enskilt samtal med Desmond Tutu

Som jag då inte visste något om men som jag tyckte var ”en mycket fin man” 😊

Pallrade mig upp strax före åtta, gick över gatan och ringde SA Council of Churches och fick höra att jag skulle träffa Bishop Tutu (generalsekreterare) på 80 Jorissen St (där jag var och frågade efter Christian Institute). Försökte ringa ambassaden men samma konstiga ton som tidigare. Gick och handlade frukost. Hem och åt. Ringde ”the operator” för att fråga om ambassaden och fick veta att det var ett gammalt nummer. Med det nya numret gick det bra och jag fick veta att jag inte hade någon post. Så gick jag ner på stan. Först till El Al, där den vanliga kvinnan var. Jag fick reda på tider för mina flyg och fick veta flygplatsskatten i Tel Aviv. Inga problem med resan. Tog adjö efter många besök.

Gick till The Star och köpte förra onsdagens nr med notis om nödvändigheten av toalett-apartheid (minister-uttalande). Så gick jag och åt en banana-boats-lunch på Wimpy.

Kom upp till SACC strax före tolv och fick vänta ett tag. Tutu hade presidenten i SACC hos sig och jag hälsade på honom innan han gick. Pratade med Tutu i ungefär en halvtimme. En mycket fin man. Jag kanske skriver ut en intervju på annan plats här i häftet, det viktigaste han sa. Små chanser för fredlig utveckling – förändringarna måste komma snart. Kunde inte säga att han var för sanktioner, pga att det vore illegalt och rummet var avlyssnat, men han var för sanktioner. Han var en bra ”talare”, väl valda ord. Överraskad av att få så mycket som en halvtimme med honom.

Gick till jvgstn. Tåg till Lawley 14:45. Till Pretoria 13:20. Klockan var 13. Jag bestämde mig för Pretoria och polismuseet men ångrade mig i biljettkön. Så intressant var inte museet. Gick till posten och frågade efter poste restantebrevet från labbet i Rhodesia. Nix. Gick och la mig i en park och läste dagstidningar. Stora nyheten: Azania Peoples Organisation AZAPO bildades i helgen av ett antal moderata svarta ledare (däribland Tutu). De förkastar Community councils och homeland-ledare.

Fick en The Star som var en ”Africa Edition” med ”sju sidor nyheter från townshipen och om afrikaner i världen”. Delvis samma som vanliga Star men förstasidan, sporten och en del insidor var klart målinriktade på svarta. Tog kvart i tre tåget till Lawley. Tog några bilder, inte många.

Gick av i Lawley och frågade om nästa tåg till Jo’burg. Kvart i sju!!! Helvete! Hon föreslog att jag gick de 4 km till Lenz där det gick fler tåg. Sagt och gjort. I Lenz kvart över fyra. Nästa tåg kvart över fem. Väl sent med tank på att Mrs Gould skulle hämta mig halv sju men inget att göra. Soweto lika deprimerande med smog. I Jo’burg 18:20, snabbade mig upp till Soper Rd, var där 18:35. Hon kom 18:40 så det gjorde inget.

Åkte ut till Dunkeld i Sandton. De bodde i en lägenhet (!) men en väldigt flott sådan. Maken äldre, prudentlig läkare med inte fullt så radikala åsikter. Mycket trevlig dotter, Philippa – Michaels tvillingsyster – och hennes skolkamrat Susie var där. Vi åt middag. Trevligt samtal hela kvällen. Om min resa, om Sverige (föräldrarna var i Stockholm 1961) och en del om Sydafrika. Jag hade en trevlig kväll. Inte hem förrän kvart i elva. Sker dagbok.

Upptäckte att jag tappat bort Eva Thams adress och telefonnummer. Fan! Hur ska jag nu kunna ringa henne i morgon angående mina kläder som jag inte ska ta hem.

 

Johannesburg, Sydafrika
Jo’burg-(tåg)-Lawley-(lift)-tåg-Jo’burg, 5 mil, sover på Soper Rd
Resor: R1,17, Mat: R3,99, Sovplats: R1,50, Övrigt: R0,69, Summa: R7,35

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *