2/5 Hänger med svenska Eva som arbetar som volontär

Både på välgörenhetskontoret och hemma hos henne

Min mjölk var stulen på morgonen så jag fick lov att gå och handla. Efter frukosten gick ajg till Black Sash. Dels för att få reda på Evas telefonnummer och dels för att sitta och lyssna på rådgivningen. När jag kom upp såg jag att Eva var där! Bra. Hon sa att hon skulle komma över på eftermiddagen och hämta kläderna och så skulle jag följa med henne ett tag.

Så lyssnade jag när hon och en annan tjej redde ut hur man skulle skriva ansökningar och intyg för den som kom och sökte hjälp. Det gällde mest sånt som hade med ”pass” eller ”referens”-böckerna att göra, ändringar av namn och etnisk grupp-uppgifter, utfärdande av bok för oregistrerade vuxna, etc och ett fall där det gällde själva uppehället, en kvinna som beordrats lämna Johannesburg inom 72 timmar som överklagade.

Huvudlärdomen jag fått på Black Sash är att ”självständigheten” för Transkei och BoputaTswana drabbar väldigt hårt dem som blir medborgare där och bor och jobbar i Republiken Sydafrika. De förlorar alla rättigheter i Sydafrika, social trygghet osv. Var där ett par timmar.

Gick till posten, ingenting från labbet i Rhodesia. Kris. Åt lunch på Wimpy. På rummet började jag packa, dvs gå igenom vad som skullemed hem och inte. Provpackade ryggsäcken för att ta med till Eva och väga. Lämnade en hel del men hade böcker etc i ryggsäcken. Vill helst inte posta dem.

Läste tidningen ett tag innan Eva kom. Lämnade säcken för att ta med deras våg hit istället. Hon tog hand om kläderna: C-G:s regnställ, våra undertröjor och min mössa. Först åkte vi till en av hennes väninnor som var svenska, gift med en sydafrikan. Schysst. Lekte lite med hennes 3-årige son. Sen åkte vi hem till Thams och vi pratade medan hon lagade mat.

På kvällen skulle hon undervisa i ”skolan”. Hennes svenska väninna och hennes man hade sen ett par år tillbaka anordnat en skola för de svarta som jobbar i hemmen i det området. Två ggr/vecka samlas de (c:a 80 nu) i deras hem för att studera, mest språk. Först deras eget språk med hjälp av svarta frivilliga lärare och sen engelska. Eva undervisade i engelska. De lär sig också skriva och läsa. De använder vanliga skolböcker som de köper själva. De är huvudsakligen äldre som saknar utbildning. De tycker att det är väldigt roligt. Intressant för mamma.

Så kom Micke hem och vi åt och pratade ett tag innan vi åkte tillbaka till Soper Rd. Ryggsäcken vägde 17½ kg. Bra. Då kan jag ha tjocka tröjan i och spara en del jag tänkt slänga. Tog adjö och plockade ihop min tvätt. Kom på att jag skulle tvätta jeansen också och satte igång att sprätta upp uppläggningen jag gjort. Tog en halvtimme. Sitter nu på tvättinrättningen.

En hund som bodde på Soper Rd

Idag hittade jag min lilla anteckningsbok och almanacka som försvann i Vic Falls. De låg i ryggsäcken. Hurra!

 

Johannesburg, Sydafrika
Jo’burg, sover på Soper Rd
Resor: R0, Mat: R6,20, Sovplats: R1,50, Övrigt: R0,12, Summa: R7,82

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *